Sedm milionů 'obřích mimin'. V Itálii žijí u rodičů dvě třetiny mladých do 34 let

S ochodem ze svého dětského pokoje u rodičů váhají dva ze tří mladých Italů. Těchto „bamboccioni“ neboli velkých mimin je v zemi sedm milionů. Může za to i vysoká nezaměstnanost absolventů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivana Laća si přivydělává tetováním a Karolina Bilanová pracuje přes sezónu v penzionu rodičů

Ivana Laća si přivydělává tetováním a Karolina Bilanová pracuje přes sezónu v penzionu rodičů | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Italští sociologové zkoumali mladé Italy do 34 let, muže i ženy.

Hlavní příčinou je podle nich ekonomická krize. Nezaměstnanost mezi mladými lidmi dosahuje v Itálii až 40 procent. Rodinná pouta jsou navíc v Itálii silnější než na sever od Alp.

Proto se také dvě třetiny italských mladých mužů a žen přiklánějí k maminčině péči raději než k samostatnosti vykoupené špatně placenou prací.

Zatím neúspěšně se s problémem „bamboccioni“ snaží bojovat italská vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

S informací o tom, že dvě třetiny mladých Italů a Italek bydlí u rodičů, přišel do studia zahraniční redaktor Pavel Polák

Ministr veřejné administrativy a inovací Renato Brunetta měl dokonce nápad, že by stát platil mladým lidem měsíční prémie ve výši 200 až 500 eur za to, že opustí rodinné hnízdo.

Jenže na to Itálie, sama zmítaná ekonomickou krizí, nemá peníze. Ministr byl navíc jedním z přistižených „velkých mimin“ – ve 30 letech nevěděl, jak se povléká postel.

Podobně jsou na tom i jiné země na jihu Evropy, například v Řecku. „Já jsem osobně potkal v Aténách řadu třicátníků, kteří bydlí u rodičů a kteří jsou bez práce. Na jedné straně se mají dobře, na straně druhé ale prožívají jistou frustraci z toho, že nestojí na svých nohou,“ uvedl zahraniční redaktor Českého rozhlasu Pavel Polák.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme