Ostravské sloní mládě ani týden po narození nepije od matky

V Ostravě pokračuje záchrana sloního mláděte. Samička totiž ani týden po narození nepřišla na to, odkud teče životodárné mléko. Její šance na přežití jsou tak den ode dne menší. Ošetřovatelé ale boj o přežití slůněte nevzdávají a postupují i vážná rizika. Mezitím přijímají nespočet reakcí od lidí, kteří do zoo posílají rady, jak na odchov slona indického.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malá sloní slečna

Malá sloní slečna | Foto: ZOO Ostrava

„Lidé nám píší, sdělují své zkušenosti s pejskem nebo kočičkou. Samozřejmě slon je úplně jiné zvíře,“ říká od počítače mluvčí zoo Šárka Kalousková.

„Nicméně mnohé ty rady jsou poslané v dobré víře. Lidé píší, že nám drží palce. Za ty moc děkujeme, zároveň se omlouváme, že nestíháme odpovídat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O slůněti natáčela redaktorka Jana Jeckelová

Není se čemu divit, veškerá pozornost teď patří mláděti. „Je to špatné, ale snad se chytí. Doufám, že ho zachrání. Byla by to škoda,“ říká paní Božena z Ostravy-Poruby.

Je jedna z mála, která si vybrala deštivý den na prohlídku zoo. U promáčených pand červených přemýšlí nad tím, jak slůněti pomoct: „Určitě ho odchovat uměle. Ale nevím, nemám s tím zkušenosti.“

S odchovem slona má zkušenosti málokdo. Plné rad jsou ale také internetové diskuze - někteří navrhují slonici podojit. Jenže ke sloní matce Vishesh mohou ošetřovatelé jen přes bariéry, proto takové řešení není možné. Zkoušejí ale různé možnosti, třeba sloní matku částečně uspat.

„Bylo důležité, aby v polospánku zůstala stát. A přes bariéry se kolegové pokusili mládě navést ke strukům mámy. Bohužel se to nepovedlo,“ vysvětluje mluvčí.

Slonice Vishesh z ostravské zoologické zahrady porodila své druhé mládě | Foto: ZOO Ostrava

Přece jen ale nějaký úspěch ošetřovatelé mají. Slůně přijalo mléčnou náhražku s příměsí krve slonic. Nezvyklou zásilku v Ostravě přijali od partnerských zahrad v Ústí nad Labem a Liberci. Mládě tak získalo potřebné látky na posilu imunity.

„Tato metoda by mohla pomoci v nastartování imunitního systému. Pokoušíme se nabudit vazbu mezi matkou a slůnětem. Uvidíme, jak to půjde dál,“ dodává mluvčí.

Ve sloninci pokračují čtyřiadvacetihodinové pohotovostní služby. Přestože je šance den ode dne menší, ošetřovatelé stále doufají, a na okamžik přisátí čekají jako na vysvobození.

Sloní mládě | Foto: ZOO Ostrava, Pavel Vlček

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme