Z Česka míří denně na Ukrajinu několik balíků pomoci. Hlavně potravin a léků

Na Ukrajinu, kde pokračují protivládní demonstrace, se z České republiky denně odveze i 12 balíků pomoci. Protestujícím tam lidé posílají hlavně jídlo, zdravotnické potřeby nebo spacáky a deky. Pomáhají jak Češi, tak Ukrajinci, kterých u nás žije přes 200 tisíc. Tento týden se otevře také oficiální české sbírkové konto.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak žijí demonstranti v Národním Ukrajinském domě

Jak žijí demonstranti v Národním Ukrajinském domě | Foto: Filip Jandourek

Sbírku teplého oblečení už museli organizátoři kvůli obrovskému zájmu pozastavit. Zájemci sbírkové místo v pražské Opletalově ulici totiž doslova zasypali. V Kyjevě a dalších městech už navíc nejsou teplé bundy nebo čepice a rukavice tolik potřeba.

Denně se tam ale vozí z Česka spací pytle, deky, autolékárničky nebo drogérie.

„Tady je celý seznam: anestetika, nějaké vitamíny, různé chirurgické věci, masti, přípravky na dezinfekci rukou, zubní kartáčky a tak dále,“ vyjmenovává Galina Andrejceva, Ukrajinka dlouhodobě žijící v Česku, která sbírku pro protivládní demonstranty organizuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O českou pomoc Ukrajincům se zajímala redaktorka Veronika Hlaváčová

Z potravin lidé přinášejí hlavně konzervy nebo instantní jídlo. Všechno rozvážejí nejrůznější dopravci denně na několik míst na Ukrajině.

„Nemůžeme celou pomoc naložit do velkého auta a poslat na Ukrajinu, protože to tam nedojde, to je jasná věc. Prostě Poláci nás několikrát vrátili z hranic, tak to posíláme po menších částech. Třeba takových těch velkých tašek pošleme 12 a posíláme to skoro každý den,“ říká Andrejceva.

Několik tašek s jídlem vezl do Kyjeva nedávno i teolog Olech Zajnulin, který žije v Česku přes 15 let. Na místech demonstrací podle něj chybí také neprůstřelné vesty a přilby.

„Potkal jsem tam třeba chirurga, který mi ukazoval přilbu svého dědečka z druhé světové války. Ta přilba nebyla z války nikde postřelená. Ale teď byla poťukaná střelami, gumovými projektily, železným šrotem. A ten chirurg nosí vestu s červeným křížem – střílejí speciálně na zdravotnický personál,“ líčí teolog své nedávné zážitky z Kyjeva.

Peníze na pomoc Ukrajině uvolnila třeba organizace Člověk v tísni. Půl milionu korun se využije na lékařskou nebo právní pomoc.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme