Němci se dozví jména obviněných za tragédii na Loveparade. Po víc než třech letech

Tři a půl roku trvalo vyšetřování tragédie na Loveparade v Duisburgu. Taneční svátek tehdy skončil katastrofou. Při davové panice v těsném tunelu, který byl jedinou přístupovou cestou, přišlo o život 21 lidí. Dalších 500 utrpělo zranění. Teprve dnes státní zastupitelství oznámí jména obviněných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo tragédie při Loveparade v Duisburgu

Místo tragédie při Loveparade v Duisburgu | Zdroj: Reuters

„To nejhorší se odehrálo tady v tom tunelu. Na ten děsivý křik nemohu dodnes zapomenout,“ říká jeden z tehdejších účastníků Loveparade Wolfgang Locke.

Dodnes nepracuje, trpí psychickými následky. Stejně jako Janine Marsollek, která byla dlouhé minuty uvězněná pod masou lidských těl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se Německo vyrovnává s tragédií při Loveparade v roce 2010, přiblížila zpravodajka Klára Stejskalová

„Měsíce jsem nemohla do supermarketu, chytla mě panika a nemohla jsem dýchat,“ popisuje mladá žena.

Postižení i pozůstalí dodnes čekají na spravedlnost.

„Je důležité, aby člověk věděl, kdo ho dostal do takové situace, kdo za to všechno nese vinu,“ zdůrazňuje další účastnice taneční slavnosti.

Vyšetřovatelé se hájí, že museli vyslechnout 3500 svědků a zhlédnout 900 hodin filmového záznamu.

Organizátor ani starosta mezi obviněnými nejsou

Na výsledky vyšetřování je zvědavý také bezpečnostní expert Klaus Schäfer. Ten zastupitele Duisburgu i pořadatele předem varoval, že akce pro milion návštěvníků, kde jediným přístupovým bodem je zúžený tunel, může skončit katastrofou.

„Nezříkám se odpovědnosti a ani případné viny,“ prohlásil v minulosti organizátor technoparty Rainer Schalert. Ten stejně jako starosta Duisburgu mezi deseti obviněnými není, údajně proto, že se nepodíleli na konkrétní přípravě akce.

To, že státní zástupce nechal velké ryby plavat a mezi obviněnými má být je deset nižších úředníků, ostře kritizuje právní zástupce obětí.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme