Chceme dobře bránit a využít mezer Švédů v obraně, plánuje Slavomír Lener

České hokejisty dnes čeká úvodní zápas turnaje v Soči. Soupeřem jim budou Švédové, které ještě Češi na olympijských hrách neporazili. Hostem ranního interview Radiožurnálu byl generální manažer reprezentace Slavomír Lener, který prozradil plány na podvečerní zápas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavomír Lener, Generální manažer hokejové reprezentace

Slavomír Lener, Generální manažer hokejové reprezentace | Zdroj: ČTK

Jaká je nálada v českém týmu před úvodním zápasem?

Mám pocit, že kluci jsou dost soustředění. Bylo to vidět na druhém tréninku, kdy bylo vidět, že jim nechce uniknout žádný detail. Trénovaly se přesilové hry a oslabení, takže bych řekl, že je to takové napětí před startem.

Trenér Alois Hadamczik včera oznámil, že k dispozici nebude nachlazený obránce Radko Gudas. Co další hráči? Jsou fit?

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem ranního interview Jiřího Chuma byl Slavomír Lener

S Radkem jsem teď hovořil na snídani. Vypadá to, že zítra už půjde bruslit. Už nemá teplotu, takže bude v pořádku. Ostatní hráči jsou připraveni.

Do branky se nepostaví předpokládaná česká jednička Ondřej Pavelec. Co se stalo?

Ondřej nechytal poslední dva zápasy v NHL. Oba dva kluci tady v Evropě, Kovář i Salák, chytali famózně na posledním turnaji právě tady v Soči. Kouč vzal v potaz i to, že je tady časová změna. Věří tomu, že Ondrovi pomůže, že si kvalitně zatrénuje a že nastoupí do druhého zápasu s Lotyšskem. Nechtěl ho ani posadit na střídačku, aby zbytečně neztrácel energii a soustředil se na další zápas.

Kdo bude chytat? Jakub Kovář, nebo Alexandr Salák?

Vím, kdo bude chytat, ale trenér to nechce nikde oznamovat, poněvadž skauti jednotlivých týmů tady pracují vzorně. Sledují všechny tréninky a detaily tak, aby každý získal to malé procento k tomu, aby měl určitou výhodu, takže do poslední chvíle to nebude nikdo vědět.

Trenér hokejové reprezentace Hadamczik tají, kdo bude chytat proti Švédsku

Číst článek

Na úvod prověří český tým Švédsko, úřadující vítěz mistrovství světa. To bude oříšek. Jaký dojem na vás jeho hráči v Soči teď dělají?

Z tréninku soudíme, že jsou velice kvalitním týmem. Viděli jsme jejich včerejší trénink a opravdu trénovali s obrovským tempem a zaujetím. Vše jim klapalo, puk jim takzvaně chodil na hůl. Padaly branky a bylo vidět, že je tam opravdu vynikající atmosféra, takže to určitě nebude lehký soupeř.

V historii samostatné České republiky hokejisté nedokázali Švédsko na olympijských hrách porazit. Co by dnes mohlo na soupeře platit?

Stoprocentně, i podle toho, jak jsme měli možnost vidět sestřih posledních zápasů, co jsme s nimi hráli, i ten včerejší trénink, tak precizní obrana. Aby gólman a hráči především v našem obranném pásmu byli kompaktní, pokusit se je zastavovat nebo alespoň zpomalovat ve středním pásmu a samozřejmě věřit rychlým brejkům. Stejně jako všechny týmy i oni jsou zranitelní u nich v pásmu. Takže určitě ne hrát pasivní hokej, ale když šance bude, dostat je pod tlak. Určitě budou taky chybovat, mají technicky vyspělé, kvalitní, ofenzivně založené hráče, jejich slabina bude v jejich pásmu. Takže dobře vyvážená hra, ale vždy to vychází z kvalitní obrany, což je filozofie trenéra Hadamczika.

Hokejový turnaj v Soči začíná. Čechům nezáleží na systému, chtějí vyhrát

Číst článek

Nervozita v České republice je poměrně dost cítit. Když vy jste byl osobně naposledy u národního týmu na olympijských hrách v roli asistenta trenéra, tak z toho byla zlatá medaile v Naganu. Je teď v Soči podobná atmosféra kolem mužstva a začínajícího turnaje?

Abych se přiznal, tak si to do detailu nepamatuju. Už je to šestnáct let. Atmosféra byla taková skromnější. S Ivanem jsme do toho šli s tím, že hlavně chceme neudělat ostudu, odehrát tam dobrý turnaj a pokusit se přejít přes čtvrtfinále. To se podařilo díky famóznímu výkonu Dominika Haška. Na něj se přilepil výkon dalších hráčů a potom to mužstvo začalo šlapat. Takže do těch tří zápasů jdeme s tím, aby se mužstvo sehrálo a bylo kompaktní, nikde zbytečně nevykřikovat nějaké velké, famózní cíle. Myslím si, že to je základ úspěchu.

Budeme si vážit jakékoli podpory diváků, ať jsou to maily, různé vzkazy přes facebook, a věříme, že diváci pomohou nám a my pomůžeme jim, aby se na to lépe dívalo.

Nominace hokejistů na OH v Soči 2014 | Foto: Český rozhlas

Jiří Chum, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme