Jihozápad Anglie stále sužují rozsáhlé záplavy. Ke srážkám se navíc přidá silný vítr

Británie zažívá nejhorší deště za posledních skoro 250 let. Úřady už kvůli záplavám evakuovaly asi tisícovku domů, tisíce dalších voda ohrožuje. Hasičům a policistům pomáhají v postižených oblastech stovky vojáků, kteří také kvůli obavám z rabování hlídají evakuované domy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Burrowbridge na jihozápadě Anglie se muž snaží ochránit svůj vytopený dům před další vodou

V Burrowbridge na jihozápadě Anglie se muž snaží ochránit svůj vytopený dům před další vodou | Zdroj: Reuters

Podél Temže jsou stovky domácností bez elektřiny. Stoupá i hladina podzemní vody, takže možná potrvá týdny nebo měsíce, než voda v zaplavených oblastech opadne.

„Záplavy se netýkají jenom Temže, týkají se i jiných řek, jako například řeky Severn. Nejhůře postižené oblasti jsou ne přímo v Londýně, ale v okolí Londýna v hrabství Berkshire a Surrey a potom dále na západ v Somersetu a Cornwallu. Londýn samotný chrání rozsáhlé bariéry na východě města, které byly vybudovány v roce 1982,“ přibližuje český velvyslanec v Londýně Michael Žantovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záplavách informoval český velvyslanec v Londýně Michael Žantovský

V hrabství Surrey v noci evakuovali dalších 100 domů. Coby provizorní úkryt slouží lidem hlavně místní školy. Mezi obyvateli zaplavených oblastí v okolí Temže roste strach z možného rabování.

Předpověď navíc není příznivá. Přijít mají další prudké srážky, doprovázené silným větrem. Ten by v příštích hodinách mohl v poryvech dosahovat rychlosti až 160 kilometrů v hodině. Úřady se obávají, že z podmáčené půdy vyvrátí tisíce stromů.

Vítr o síle hurikánu už omezil na minimum lodní dopravu. Hlavní potíže by měl podle meteorologů způsobit ve Walesu. Stále větší problémy hlásí železniční doprava. Ochromené jsou hlavně tratě západně od Londýna.

Povodňová situace v Británii se podle premiéra Camerona nejspíš dál zhorší

Číst článek

Vinu za současné problémy dávají lidé zejména vládní agentuře na ochranu životního prostředí a kritizují dlouhodobou politiku, která neumožňovala hlouběji bagrovat koryta řek a kanálů.

Premiér David Cameron, který dnes ráno vedl zasedání krizového štábu COBRA, už zrušil cestu na Blízký východ a ujistil, že úřady situaci řeší: „Nejde o peníze, v rámci záchranných operací podnikneme všechny nezbytné kroky.“ Ministr dopravy Patrick McLoughlin ale upozornil, že to rozhodně neznamená povodňový bianko šek.

Pomocnou ruku nabízí i zahraničí, Nizozemsko například poskytlo čerpadla. Česká republika v tuto chvíli o žádné konkrétní akci neuvažuje. „Pomoc přichází především ze zemí jako Nizozemsko, s podobným charakterem záplav v nížinných oblastech. Tam jde zejména o prohlubování kanálů a pumpování vody včetně spodní,“ vysvětluje Žantovský.

Jiří Hošek, Helena Berková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme