V březnu začne kompletní obnova Lochotínského parku v Plzni

Lochotínský park v Plzni čeká obnova. Původně lázeňský, 180 let starý park, po desetiletí víceméně chátral. Teď získá město evropskou dotaci a upraví ho na místo vhodné pro odpočinek, procházky a relaxaci. První etapa obnovy se týká horní poloviny parku a začne už v polovině března.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lochotínský park v Plzni

Lochotínský park v Plzni | Foto: Magistrát města Plzně

Vše ale závisí na tom, zda s evropskou dotací půjde vše hladce. Rada operačního programu Jihozápad už ji schválila a zbývá, aby ji 13. března přijalo městské zastupitelstvo. O dva dny později by pak mohlo začít kácení.

K zemi půjde během necelého měsíce 150 nemocných nebo poškozených stromů a náletových dřevin, které jsou už často velmi nebezpečné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obnovu Lochotínského parku se zajímala Jana Kosová

„Nejedná se o kosterní dřeviny porostů, jde o nálety, drobnější stromy a samozřejmě některé trouchnivějící větší stromy. V první řadě musíme zajistit bezpečnost tohoto prostoru,“ říká Hana Hrdličková ze Správy veřejného statku města Plzně. Na 150 stromů a dřevin by prý stejně muselo z parku postupně zmizet.

„Do pěti let bychom stejně museli tyto stromy vykácet. Dotační titul je i na obnovu porostů. To znamená, že dostaneme peníze na novou výsadbu, na obnovu cest, na obnovu architektonických prvků, výměnu mobiliáře a to vše je propojeno. Nelze udělat jedno bez druhého.“

Jde o to, aby se vše stihlo v termínu čerpání. Celkem je potřeba 29 milionů korun, dotace z toho pokryje 85 procent. Po obnově by měl být park k nepoznání. Vzniknou třeba velké plochy pobytových trávníků.

„Prostor bude sloužit v podstatě stejně jako Borský park, jen ho budeme mít na opačné straně města a na okraji největšího plzeňského sídliště. Půjde o pobytové trávníky s nadrostem stromů, které budou vytvářet stín. Budou tu i záhony a budou ponechány průchody do zoologické zahrady, na sídliště a k nejvýznamnějším bodům v tomto prostoru,“ popisuje Hana Hrdličková.

Chotkovo sedátko v Lochotínském parku na dobové pohlednici | Foto: Magistrát města Plzně

Opravy se dočká i hudební pavilon, stabilizuje se Chotkova skalka a dokonce by mělo vzniknout odpočívadlo s Artušovým stolem. Chybět nebude vodní prvek v podobě dvou rybníčků u silnice Pod Vinicemi.

„V jarním nebo podzimním období se tam zdržuje voda. My této prolákliny využijeme, mírně ji prohloubíme a svedeme sem vodu, takže nám v době přívalových dešťů nebude erodovat svahy,“ říká Hrdličková.

Vznik parku ve třicátých letech 19. století souvisel s plánem vybudovat v Plzni lázně. Ty příliš úspěšné nebyly, ale okolní park se rozšiřoval. Z původních asi pěti se rozrostl na více než sedm hektarů. Doba úpadku přišla po druhé světové válce.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme