K záplavám se v Británii přidal silný vítr, v zemi platí nejvyšší stupeň pohotovosti

Rychlosti až 170 kilometrů v hodině dosahují poryvy větru, které bičují Wales a západ Anglie. Meteorologové kvůli tomu dokonce poprvé během letošní zimy vyhlásili nejvyšší, takzvaný červený stupeň pohotovosti. Úřady varují, že by stromy stojící na zcela podmáčené půdě nemusely nápor vichru vydržet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velká Británie, městečko Engham v hrabství Surrey. Vojáci evakuují obavatele. Oblast po velké vodě postihl i silný vítr

Velká Británie, městečko Engham v hrabství Surrey. Vojáci evakuují obavatele. Oblast po velké vodě postihl i silný vítr | Zdroj: ČTK

První zprávy o problémech s větrem přišly z Irska, kde je kvůli větru bez proudu asi 100 tisíc domácností a firem.

Problémy hlásí i Wales. V Aberdaronu v severozápadním Walesu naměřili dnes odpoledne poryv větru o rychlosti 170 kilometrů v hodině. Kvůli počasí je tam bez proudu je asi 20 tisíc domácností. Kromě toho je tam skoro úplně přerušená železniční doprava.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy se silným větrem a záplavami sleduje na Britských ostrovech tamní zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Ve Walesu a v Anglii se uzavírají i některé dálniční úseky a hlavně mosty, jinde se zase výrazně snižuje maximální povolená rychlost.

Omezení se netýkají jen dopravy. Úřady kvůli silnému větru například evakuovali výstaviště ve městě Farnborough jihozápadně od Londýna.

Červené varování platí od dnešního odpoledne až do 22. hodiny českého času. Obavy vzbuzuje prudký vítr zvlášť kvůli stromům, které stojí na půdě, již sedm týdnů nepřetržité zkrápí déšť.

Brity navíc dál trápí i povodně. V nejhůř postižených oblastech na Temži hladina dál stoupá. Třeba na místech v městech Staines a Eghamu, kde se dalo ještě včera projít suchou nohou, teď šplouchá voda.

Kvůli velké vodě přibývají další stovky evakuovaných nebo se třeba zavírají se školy, čímž rodinám přibývají další problémy.

Stížnosti na úřady

Úřady zatím nereagují příliš pružně, alespoň se to tak jeví z reakce obyvatel. Press Association informuje, že zaměstnanci vládní agentury pro životní prostředí už přestali vyjíždět do terénu kvůli nepřátelskému chování lidí. Ti jsou podráždění a myslí si, že pro ně měl stát měl udělat víc.

Navíc se šíří zvěsti o rabování, vzdor tomu, že policie a armáda zřídila check-pointy, aby se do zaplavených oblastí nedostal nikdo nepovolaný.

Co se týče armády, ta zatím dala k dispozici asi 2000 vojáků. „Asi 1400 vojáků se přímo zapojilo do záchranných prací, to znamená, že jsou právě nasazení nebo odpočívají poté, co se zapojili do pomoci v zaplavených oblastech. Většina vojáků je v údolí Temže, kde je nebezpečí největší, zvýšili jsme ale i svou přítomnost v Somersetu. Tam vojáci pomáhají odčerpávat vodu a plnit pytle s pískem,“ uvedl na dnešním zasedání krizového štábu COBRA generálmajor Patrick Sanders.

Ani rozmístění vojáků však podle listu Guardian neproběhlo úplně profesionálně. Vojáci vyslaní do údolí Temže nebyli podle Guardianu vybaveni holínkami. Přitom se od nich očekává, že se budou brodit minimálně po kolena ve vodě.

Velká Británie, Wales, hrabství Pembrokeshire. Silný vítr žene vlny na břeh u města Tenby | Foto: Reuters

Jiří Hošek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme