Lékaři v IKEM speciální metodou transplantovali ledvinu 70letému pacientovi

Lékaři Institutu klinické a experimentální medicíny propustili nejstaršího pacienta, který prošel speciální transplantací ledvin. Z nemocnice dnes odešel 70letý Pavel Fousek, který doplnil skupinu deseti pacientů institutu po tomto zákroku. Ledvinu mu darovala jeho manželka, přestože měla jinou krevní skupinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řetězová transplantace ledvin

Řetězová transplantace ledvin | Foto: IKEM, Jan Šenkýř

Pro úspěšnou transplantaci dlouho platilo, že dárce musí mít - kromě jiného - stejnou krevní skupinu jako příjemce. To hledání vhodných dárců komplikovalo. Dnes už takové pravidlo neplatí, tedy alespoň ne vždy.

„Princip spočívá v tom, že pacient dostane měsíc před operací jeden lék, který zabije jeden typ krevních buněk, které potom tvoří protilátky,“ popisuje postup při speciální transplantaci přednosta Kliniky nefrologie IKEM Ondřej Viklický.

Přehrát

00:00 / 00:00

O speciální transplantaci ledviny informovala redaktorka Květa Moravcová

„Po 14 dnech se nasadí léky, které se standardně nasazují po transplantaci a zpomalují tvorbu protilátek. Pak my z těla příjemce začneme odstraňovat protilátky,“ dodává s tím, že zákrok včetně přípravy trvá jen několik týdnů.

Pavel Fousek z nemocnice odchází po pěti nedělích. I když je na tomto vášnivém sportovci vidět úleva, s tak rychlým propuštěním nepočítal.

„Já jsem z toho hrozně překvapený, obzvlášť v mých 70 letech. Předpokládal jsem spíš, že to dopadne hůř. Toto jsem nečekal ani ve snu,“ říká. Ledvinu mu darovala jeho manželka, i s dospělými dětmi ho přemlouvala dva měsíce.

Vývoj počtu transplantací orgánů v IKEM (1990 - 2013) | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Bál jsem se, že si vezmu od manželky ledvinu a jí druhá selže nebo to dopadne nějak špatně, to bych si do smrti vyčítal. Pak mě přemluvili, že se o tom nebude diskutovat, a nakonec jsem kývl. Ale v hlavě mi to hlodalo ještě i tady,“ vysvětluje Pavel Fousek.

Teď se chce dostat zpět do kondice. Vrátí se k běhání, lyžím i tenisu. Vyhýbat se musí jen některým potravinám, jejichž látky by zmírňovaly účinky léků.

Květa Moravcová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme