O přemnožené bakterii na stadionu vedení Žďáru nad Sázavou lidem neřeklo

Lidé ve Žďáru nad Sázavou se zlobí, že jim nikdo neřekl o přemnožené bakterii. Legionella se objevila na zimním stadionu. Areál se přitom s problémem potýkal už podruhé. Podle hygieniků by provozovatel měl o takové situaci informovat veřejnost, i když zdravotní rizika byla zřejmě malá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bakterie legionely

Bakterie legionely | Foto: King´s College London

Otec jednoho z malých sportovců postup města nechápe. „O žádném problému jsme nevěděli. První informace jsem se dozvěděl až od matky jiného hráče,“ říká muž a dodává:

„My jsme měli podezření, že se něco děje, ale netušili jsme, co. Žádné jiné vyjádření jsem tedy aspoň já nedostal a ani nevím, že by někdo z dalších rodičů a trenérů dostal.“

Místostarosta Žďáru Ladislav Bárta přiznává, že město chybovalo.

Bakterie Legionella se zkoumá již od roku 1976, kdy v USA ve Filadelfii došlo k velké hromádné nákaze právě bakterií Legionella. Stalo se tak vinou nečištěné klimatizace.
Zdroj: www.legionella.cz

„Já se omlouvám všem, kterých se to mohlo nějak dotknout, nicméně ta záležitost je vyřešena. A my jsme se k ní postavili čelem a velmi razantně, abychom ji vyřešili. Nebavme se o tom, co mohlo být a nestalo se. To zpátky nevezmeme a může nám to být akorát líto,“ tvrdí.

Legionellu objevila na stadionu namátková kontrola hygieniků. Bakterie je původcem infekčních onemocnění, která mohou skončit zánětem plic.

Město už plánuje technická opatření, která by podobným problémům měla zabránit. Zimní stadion ve Žďáru nad Sázavou postavili v roce 1974, o pět let později se dočkal i střechy. Má kapacitu 3500 diváků.

Bakterií rodu Legionella je asi 40 druhů, jen 20 z nich je nebezpečných. Její přežití ovlivňuje teplota vody, ideální je pro rozvoj jejích kolonií teplota mezi 20 a 40 stupni Celsia. V teplejší nepřežívá.

Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme