Nová Plzeňská karta bude spojena se systémem Českých drah

Lidé na Plzeňsku dostanou od podzimu nový typ plzeňských karet. Obměna karet byla nevyhnutelná, některé totiž už přestávají fungovat. I když se to nezdá, Plzeňské kartě je už deset let. Dalo by se tak říci, že ke svému výročí dostane dárek. Důvod výměny karet je ale jiný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeňští revizoři odhalí až 50 tisíc černých pasažérů ročně

Plzeňští revizoři odhalí až 50 tisíc černých pasažérů ročně | Foto: Lukáš Milota

„Možná si mnozí z držitelů karty vzpomenou, že když podepisovali smluvní podmínky při nabití karty, tak tam bylo napsáno, že životnost karty je odhadována na sedm let,“ připomíná generální ředitel plzeňských městských dopravních podniků Michal Kraus.

Plzeňská karta tak přesluhuje už 3 roky. Jedním z problémů současné karty je nedostačující bezpečnost. Podniky zaznamenaly asi dvacet útoků hackerů.

„Ten problém se trochu zveličuje. Na té kartě nejsou data, která by člověka nějak ohrožovala. Je tam jméno, příjmení a datum narození – většina lidí je ani nevnímá jako nebezpečná. Na mém datu narození není nic tajného, akorát budou lidé vědět, kdy mi popřát k narozeninám,“ vysvětluje vedoucí úseku Plzeňské karty Martin Chval, že se není čeho bát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novinkám spojeným s Plzeňskou kartou se věnoval Adam Vlček

Současný typ Plzeňské karty má kromě dobíjení kuponů třeba funkci peněženky nebo může sloužit jako docházkový systém. Nová přinese změnu designu i nové funkce.

„My bychom rádi, aby bylo zřejmé, že ta karta je jiná, ale ještě nevíme, jak bude vypadat. Designovali jsme ji ve spolupráci s Českými drahami a zavedením této karty budeme mít kompatibilní systém právě s Českými drahami. Mělo by být velmi jednoduché přenášet karty z jednoho systému do druhého a naopak,“ nastiňuje nové možnosti Michal Chval.

Jasno v tom, jak by se měla funkčnost Plzeňské karty rozšířit, má paní Iveta z Plzně: „Já používám Plzeňskou kartu převážně jako vstupenku do knihovny. Jsem na mateřské dovolené, takže bych uvítala spojení Plzeňské karty například s úřady.“

„Měla by umět vydávat levnější lístky a mohly by tam být nějaké slevy do obchodu,“ uvádí jasnou prosbu k dopravním podnikům i studentka Beáta z Plzně.

Nový typ Plzeňských karet začnou lidé dostávat na podzim letošního roku a ti, kteří si tu současnou vyzvedli hned v roce 2004, a tedy není opatřena datem platnosti, by měli k výměně přijít co nejdříve. Ostatní mohou s výměnou počkat až ke konci platnosti své současné karty.

Martin Charvát, Adam Vlček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme