Poslanci zvolí nového ombudsmana. Vybírat budou mezi Šabatovou a Křečkem

Česko by po dnešku mělo mít znovu veřejného ochránce práv. Nástupce Pavla Varvařovského, který rezignoval na konci loňského roku, zvolí na návrh prezidenta a Senátu poslanci. Budou vybírat mezi Annou Šabatovou a Stanislavem Křečkem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanislav Křeček a Anna Šabatová

Stanislav Křeček a Anna Šabatová | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Šabatová má podporu lidovců, TOP 09, i hnutí ANO.

„Ona se v té oblasti pohybuje, věnuje se palčivým otázkám. Paní Šabatová je pro nás ztělesněním někoho, kdo by ombudsmana měl vykonávat,“ vysvětlila místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová z hnutí ANO, proč její strana dává právě Šabatové přednost.

Annu Šabatovou bude podporovat i část poslanců ČSSD. Sociální demokraté ale budou mít volné hlasování.

„Oba nominanti jsou schopnými kandidáty zastávat post ombudsmana. I proto se poslanecký klub dohodl, že při volbě bude na každém, jak se zachová, komu dá svůj hlas,“ potvrdil šéf sněmovního klubu ČSSD Roman Sklenák.

Také občanští demokraté a komunisté a nechali svým zákonodárcům volné hlasování.

„Vnímáme oba kandidáty jako vhodné, ale nejsme schopni se shodnout na jednom a já si myslím, že to není třeba lámat přes koleno. Jak paní Šabatová má svoje velká pozitiva, tak pan Křeček má svoje velká pozitiva. Nechali jsme hlasování naprosto volné, ať se každý rozhodne podle sebe,“ vysvětlil šéf sněmovního klubu KSČM Pavel Kováčik.

Hnutí Úsvit není spokojené ani s jedním kandidátem. Oba kandidáti už zkušenost s touto prací mají. Šabatová působila jako zástupkyně prvního ombudsmana Otakara Motejla, Stanislav Křeček je na stejném postu teď.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme