Maďary trápí chřipka, úřady vyhlásily celostátní epidemii

V Maďarsku řádí chřipka. Celostátní epidemii včera vyhlásilo tamní národní epidemiologické centrum. Podle informací od tamních zdravotnických zařízení a maďarských lékařů počet nakažených chřipkou prudce roste. V Česku je situace klidná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemoc, lék, prášky, chřipka, nachlazení (ilustrační foto)

Nemoc, lék, prášky, chřipka, nachlazení (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Jen v týdnu mezi 3. a 9. únorem vyhledalo lékařskou pomoc přes 17 tisíc pacientů. Oproti předchozímu týdnu to byl nárůst o 20 procent.

Nejhůř jsou na tom obyvatelé hlavního města Budapešti a žup Pest a Györ, Moson a Sopron - tam je nemocných nejvíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chřipkové epidemii v Maďarsku mluvila Tea Parkanová

Nejvíce postiženou skupinu tvoří lidé od 15 do 34 let. Třeba ale v západomaďarské župě Veszprém je přes 70 procent pacientů mladších 15 let.

V Česku je situace klidná

Podle Státního zdravotního ústavu má chřipková sezona v České republice letos zpoždění, ani lékaři zatím nezaznamenali větší výskyt chřipkových onemocnění.

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula ale nepředpokládá, že by letošní epidemie v České republice měla být nějak dramatická.

„Jednak ten vyvolávající virus H1N1 už tady byl opakovaně v posledních letech, to znamená, populace je na něj adaptována. Nedá se vyloučit, že v průběhu sezony vznikne nějaká mutace, která by byla méně známá pro náš imunitní systém, ale v tuto chvíli pro to nic nesvědčí.“

Podle Romana Prymuly hraje při šíření chřipky velkou roli počasí, ve velkých mrazech jsme totiž častěji v uzavřených místnostech a to samozřejmě přenosu nákazy nahrává.

mkp, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme