Církve by podle Zemana mohly za peníze z restitucí opravovat získané budovy

Peníze z církevních restitucí by podle prezidenta Miloše Zemana měly jít na veřejně prospěšné účely. Řekl to v České televizi. Vyřešilo by to podle něj spor o peněžitou část vyrovnání. Vládní strany ČSSD a ANO žádají snížení peněžitých náhrad, zatím se ale na tom se zástupci církví neshodli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Zdroj: Reuters

Církve mají podle zákona o majetkovém vyrovnání dostat nemovitý majetek zabavený za komunismu v hodnotě asi 75 miliard korun. Kromě toho má stát během třiceti let církvím vyplatit ještě 59 miliard navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek.

Právě navýšení o inflaci je podle prezidenta Zemana problematické, protože inflační doložka objem náhrad prakticky zdvojnásobuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postoj prezidenta Zemana k církevním restitucím přiblížila Klára Bílá

Se zástupci církví se nedávno sešli vyjednavači ČSSD a ANO, další schůzku budou mít v březnu. Církevní restituce ale řeší i hlava státu s kardinálem Dominikem Dukou.

Jednají o opravě dvou hradních budov, které by do budoucna chtěla spravovat církev. Jejich renovace bude stát až jednu miliardu korun. Prezident Zeman řekl, že pokud peníze na renovaci vloží církev, předá stát tyto budovy právě jí.

„Nevidím důvod, proč když církev do toho investuje 1 miliardu korun, by tyto budovy nemohla vlastnit, nemohla je užívat jako koncertní síně, kongresová centra, galerie – pro jakékoli další účely včetně účelů duchovních. Takže hledejme spíše dohodu než svár,“ řekl Zeman.

Oba dva kromě církví v posledních dnech spojil i sport. Společně byli v Soči na olympijských hrách podpořit české sportovce.

Na svém blogu kardinál Dominik Duka napsal, že k dopravě využil nabídky svého souseda z Hradu, prezidenta Zemana, a cestoval společně s jeho výpravou, aby zbytečně nezatěžoval něčí rozpočty. Dodal ale, že nebyl členem jeho delegace.

Církevní restituce | Foto: ČTK

Klára Bílá, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme