Eurokomisař Füle znovu jedná na Ukrajině, navštívil i nemocnice

Eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle se na Ukrajině znovu setkává s aktéry tamního konfliktu. Jednal už s prezidentem Viktorem Janukovyčem, lídry největších opozičních stran a se zástupci občanských společností. Navštěvuje i nemocnice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štefan Füle

Štefan Füle | Foto: Tomáš Adamec

„Navštívil dvě nemocnice, aby získal informace přímo od lidí, kteří na vlastní kůži pocítili důsledky této situace,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí eurokomisaře Füleho Peter Stano.

Eurokomisař se setkává s oběma stranami konfliktu. „Potkal se s několika demonstranty i policisty, kteří byli při útoku zranění,“ dodal Stano.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s eurokomisařem pro rozšíření Štefanem Fülem o situaci na Ukrajině a postoji Evropské unie, která se zapojila do vyjednávání mezi tamní vládou a opozicí. Moderuje Martin Veselovský

Füle už na Ukrajině jednal už v lednu. Podle něj se události v zemi dávno vymkly kontrole. Prezident, vláda i opozice totiž začali situaci řešit relativně pozdě.

„A to nejen v Kyjevě, ale na celém území Ukrajiny. Události dostaly vlastní dynamiku a do jisté míry se vymkly kontrole,“ uznal eurokomisař s tím, že bude nějakou dobu trvat, než se podaří zastavit spirálu násilí.

Přitom podle Füleho nebylo řešení tak složité. „Ještě před dvěma měsíci se celá ta situace dala řešit například odstoupením ministra vnitra a nějakým jasnějším příslibem ze strany prezidenta ohledně evropských aspirací Ukrajiny,“ řekl na konci ledna ve vysílání Radiožurnálu.

O vliv na Ukrajině se Evropská unie přetahuje s Ruskem. Vláda v Kyjevě vyčíslila ztráty v případě odklonu od severního souseda na 500 miliard eur. Evropská unie zase nabízí asociační dohodu o přístoupení, kterou ale prezident Janukovyč odmítl podepsat.

Nepokoje na Ukrajině | Foto: ČTK/AP, Sergei Chuzavkov

Opozice požaduje od EU finanční kompenzace v případě, že se přikloní na její stranu. Rusko nabídlo 15 milionů dolarů za to, že Ukrajina nepodepsala dohodu s Unií. Stejnou částku chtějí opoziční aktivisté na stabilizaci ukrajinské ekonomiky.

„Nedůvěra k vedení ukrajinského státu dosáhla rozměrů, kdy se tím prezident musel chtě nechtě zabývat. Bude trvat nějakou dobu, než se podaří na jedné straně zastavit spirálu násilí a na straně druhé získat důvěru lidí prostě natolik, aby věřili jednotlivým krokům, o kterých se prezident s opozicí domlouvá,“ řekl už v lednu eurokomisař Füle.

Protesty na Ukrajině | Foto: ČTK

Marie Machytková, Vanda Králová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme