Policie zatkla a obvinila lobbistu Rittiga a další tři lidi. Kvůli jízdenkám pro pražskou MHD

Čtveřici lidí, kterou policie obvinila z praní špinavých peněz v souvislosti s pražským dopravním podnikem, stále zadržuje policie. 48hodinová lhůta začala běžet dnes ráno poté, co Útvar pro odhalování organizovaného zločinu ve spolupráci s protikorupční policií zatkl lobbistu Iva Rittiga a další tři lidi. Obviněným hrozí až osmiletý trest vězení nebo propadnutí majetku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie obvinila a zadržela vlivného lobbistu Ivo Rittiga /na snímku ze září 2013/

Policie obvinila a zadržela vlivného lobbistu Ivo Rittiga /na snímku ze září 2013/ | Zdroj: ČTK

Informaci o zadržení Rittiga přinesl server iDnes.cz. Případ dozoruje pražské vrchní státní zastupitelství. Jeho šéfka Lenka Bradáčová Českému rozhlasu potvrdila, že byli zadržení celkem čtyři lidé.

„Všem bylo sděleno obvinění z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. Toto obvinění sdělil Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality ve spolupráci s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu. Probíhají procesní úkony,“ sdělila Bradáčová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zadržení čtyř lidí kvůli kauze pražského dopravního podniku jsme v Odpoledním Radiožurnálu mluvili s šéfkou pražského vrchního státního zastupitelství Lenkou Bradáčovou

Potvrdila také, že kauza souvisí s pražským Dopravním podnikem. Jména obviněných ale potvrdit prý nemůže. „Protože orgánům činným v trestním řízení jakoukoli identifikaci subjektů, které jsou účastny na trestním řízení, zapovídá trestní řád,“ vysvětlila.

Státní zástupce žádá, aby zadržení byli vzati do vazby. „Orgány činné v trestním řízení přistupují k takovým úkonům v situaci, kdy shledají u osob, které zadržují, důvody vazby,“ objasnila Bradáčová a doplnila:

„A tak je tomu i v tomto případě. Na straně zadržených osob státní zástupce shledává důvody vazby a nikoli pouze jeden důvod, a proto vydal předchozí souhlas se zadržením.“

Podle České televize je mezi zadrženými i Rittigův právník David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners). Původně ČT uvedla, že byl zadržen i bývalý šéf pražského Dopravního podniku Martin Dvořák, ten ale informaci popřel.

„Dnes média opět masivně lhala, nebyl jsem ani zatčen, ani zadržen, ani vyslýchán a ani obviněn. De facto jsem kromě asi dvou hodin celý den doma a ležím s chřipkou. To je prostě holá pravda a realita,“ řekl Dvořák Radiožurnálu.

Dopravní podnik Praha, MHD (ilustrační foto). | Foto: Filip Jandourek

Policie se o Rittiga zajímá už dlouho

Bradáčová uvedla, že státní zastupitelství zveřejní víc informací až po 48hodinové lhůtě od zadržení čtveřice. "Takže předpokládám, že další informace budeme moci poskytnout zítra," dodala.

Policie se o Ivo Rittiga zajímá minimálně od loňského roku, kdy v souvislosti s tiskem jízdenek pro pražský Dopravní podnik obvinila pět lidí.

V minulosti se spekulovalo o tom, že firmy napojené na Rittiga měly inkasovat 17 haléřů z každé prodané jízdenky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zatčení Iva Rittiga mluvil na Radiožurnálu Petr Soukenka, ředitel Nadačního fondu proti korupci

Podle Nadačního fondu proti korupci šlo o to, že firma Neograph, která podniku tiskla lístky, musela přistoupit na to, že vztah mezi ní a Dopravním podnikem bude zajišťovat zprostředkovatelská firma, která má uzavřenou smlouvu právě s Ivo Rittigem. Ten podezření v minulosti odmítl.

„Konkrétně jde o to, že Ivo Rittig, jeho společnosti, které jsou na něj vázány, které pro něj vybudovala advokátní kancelář Šachta & Partners, vyváděly asi pětinu cenu každé jízdenky na společnost Cokeville Assets,“ upřesnil investigativní novinář Radiožurnálu Janek Kroupa.

Zadržení a obvinění Rittiga se dalo čekat, shodují se většinou politici

Číst článek

Média Rittiga označují ze jednoho z "kmotrů" ODS. Kroupa upozornil, že Rittig měl velmi blízko k bývalému středočeskému hejtmanovi a dvojnásobnému ministrovi Petru Bendlovi. Ovlivňoval prý také veřejné zakázky pražského magistrátu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie obvinila a zadržela vlivného lobbistu Ivo Rittiga. Tématu se věnoval investigativní novinář Radiožurnálu Janek Kroupa

„Pražský Dopravní podnik je pouze jedna ze zakázek, ve kterých figuroval Ivo Rittig. Radiožurnál v minulosti na velmi podobnou zakázku, za kterou podle všeho stál také. Týkalo se to Nemocnice na Homolce a předražené zakázky na kopírování dokumentů, kde zmizelo zhruba 100 milionů korun. A vyšetřuje to stejný útvar, tedy protikorupční policie,“ uvedl.

Rittiga, který žije trvale v Monaku, vyslýchala česká policie už loni. A to jako svědka v případu někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové. Je spojovaný i s některými solárními elektrárnami, které později odkoupil ČEZ.

Květa Moravcová, Veronika Sedláčková, bre, kap, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme