Zadržení a obvinění Rittiga se dalo čekat, shodují se většinou politici

Lobbistu Ivo Rittiga a další tři lidi zatkla a obvinila protikorupční policie. Šéfka pražského vrchního zastupitelství, které případ dozoruje, potvrdila zadržení čtyř osob a také to, že případ souvisí s pražským Dopravním podnikem. Většinu politiků tento vývoj kauzy prý nepřekvapuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní podnik Praha, MHD (ilustrační foto).

Dopravní podnik Praha, MHD (ilustrační foto). | Foto: Filip Jandourek

Podle sociální demokracie se obvinění Ivo Rittiga dalo očekávat. Bývalý pražský zastupitel, dnes ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier Českému rozhlasu řekl, že dnešní policejní akci bere jako logické vyústění.

„Asi to nemohlo překvapit úplně nikoho. Vzhledem k předchozím úkonům policie a státního zastupitelství,“ uvedl.

„Samozřejmě je na orgánech činných v trestním řízení, jak tuto kauzu dořeší. Jestli tam proběhne nějaké stíhání, případně odsouzení, či naopak, jestli to bude zastaveno nebo padne zprošťující rozsudek,“ dodal Dienstbier.

Velká ryba i kmotr

Zprávu okomentoval i premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který je na návštěvě Slovenska. „Pokud policie má konkrétní podezření, pokud je má státní zastupitelství, tak je potřeba, aby policie i státní zastupitelství jednaly,“ řekl.

Ivo Rittig se podle něj dá považovat za „velkou rybu“. „Pokud bych vycházel z informací z médií, tak by se dal zařadit do podobné kategorie. To, co ale bude důležité, bude výsledek policejního šetření a důležité bude také konečné rozhodnutí soudu,“ dodal premiér.

O podrobnosti kolem obvinění čtyř lidí v kauze pražského Dopravního podniku se zajímá i TOP 09. Poslanec strany František Laudát Radiožurnálu řekl, že jméno lobbisty Ivo Rittiga patří do kolonky "kmotr". Je prý zvědavý, jak bude celý případ pokračovat.

„Pokud by tam bylo racionální jádro toho, že spáchal nějaký trestný čin, tak je to vlastně první člověk z té skupiny, které kdysi pan Topolánek označil jako kmotry,“ prohlásil.

Policie zadržela lobbistu Ivo Rittiga. Čelí obvinění kvůli výrobě jízdenek pro Prahu

Číst článek

Komunisté vítají zadržení čtyř lidí v souvislosti s kauzou pražského Dopravního podniku. Českému rozhlasu to řekl poslanec strany Jiří Dolejš.

„Mohu jenom kvitovat, že orgány činné v trestním řízení jsou činné a že jsou činné v případě osob, které se zdají být nedotknutelné. Nepochybně to bude těžký oříšek,“ prohlásil.

Bývalý primátor Prahy Bohuslav Svoboda z ODS zprávu o zatýkání nechtěl komentovat. Zatím prý nemá dostatek informací k tomu, aby mohl na údajné zadržení Rittiga reagovat.

bre, kap, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme