Česká sestava se výrazně změní, ve stejném složení zůstane jen první útok

Čeští hokejisté ukázali v úvodním utkání olympijských her proti Švédsku dvě tváře. V první polovině utkání byli horší, v té druhé se zlepšili. Teď všichni věří, že v dalších zápasech navážou právě na výkon z druhé poloviny zahajovacího utkání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Plekanec, Roman Červenka a Jaromír Jágr při prvním společném tréninku v Soči

Tomáš Plekanec, Roman Červenka a Jaromír Jágr při prvním společném tréninku v Soči | Zdroj: ČTK

„Byl bych rád, kdyby to tak bylo, a věřím, že to tak bude,“ říká trenér Alois Hadamczik. Sám ale musí hledat, proč se jeho výběr prezentoval v jednom utkání dvěma tak rozdílnými výkony.

Češi nebyli v úvodu důrazní v osobních soubojích, nevěděli si rady se švédským napadáním, byli bez pohybu, báli se cokoli vymyslet, pak ale jak mávnutím kouzelného proutku jejich výkon vzrostl o desítky procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

V utkání s Lotyšskem sáhne trenér Hadamczik výrazně do sestavy

„Došlo ke změně gólmana, trošku to hnulo se střídačkou, dali jsme pěkný gól. To hráče nastartovalo, Jágr pak udělal pěkný průnik a nacpal puk do branky. Viděli jsme, že se s nimi dá hrát. Byli jsme sebevědomější a pak už to bylo dobrý.“

Jenže dobré to bylo jen třicet minut a hokej se hraje dvakrát tak dlouho a Češi odešli ze zápasu poraženi. Nebýt to na začátku turnaje, rozhodně by se na tým snesla o poznání větší kritika.

„Samozřejmě, kdyby to bylo play-off, tak jsme mohli říct, že to bylo špatný. Jenže turnaj teprve začíná, dáváme tým dohromady a hledáme hlavně pozitivní věci.“

Ale ani na ty negativní nesmí kouč Hadamczik zapomenout. V první polovině utkání kupili hráči obrovské množství individuálních chyb. Zbytečné fauly Nedvěda, Barinky, Erata či Židlického. Obrovská hrubka Krajíčka před druhou inkasovanou brankou atd.

Je na čem stavět, shodli se hokejisté po prohře se Švédskem

Číst článek

Ale dobrá, vezměme si to pozitivní ze zápasu. Svou kvalitu jasně ukázal první útok v čele s Jaromírem Jágrem, ve výborném světle se předvedl Tomáš Kaberle.

Samostatnou kapitolou je Aleš Hemský. Ve druhé třetině naskočil do zápasu, strávil na ledě pouhou minutu a tři čtvrtě a dokázal se dostat do dvou příležitostí. Ve třetí části zápasu patřil mezi nejlepší hráče v českém týmu. Pro něj by měl kouč bezesporu najít místo v sestavě.

„Co mi řekne trenér, to budu dělat. Kolik mi dá času na ledě, to je na něm. On musí vědět, jak hráči hrajou. Přesvědčovat někoho tady na turnaji, to je těžký. To už musí vědět, jaký jste hráč a co můžete pro tým udělat. To není sezona, to je turnaj,“ říká Aleš Hemský.

Na tréninku před pátečním duelem s Lotyšskem nastupoval hokejista Edmontonu v jednom útoku s Davidem Krejčím a Milanem Michálkem. A nebude to jediná nově vytvořená formace. Pospolu zůstane jen ta první Jágr, Plekanec, Červenka. Nově si spolu zahrají Voráček, Eliáš, Erat a Nedvěd, Hanzal, Frolík.

Petr Kadeřábek, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme