Za oslnění bojového vrtulníku dostal muž z Třebíčska čtyřletou podmínku

Osmadvacetiletý muž pyká za úmyslné oslňování bojového vrtulníku. Na jaře loňského roku svítil laserem na vojenský výcvikový letoun u Hrotovic na Třebíčsku. Soud mu vyměřil tříletý trest odnětí svobody s podmínkou na čtyři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrtulník Mi-24 a jeho pilot, který byl oslněn laserem

Vrtulník Mi-24 a jeho pilot, který byl oslněn laserem | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Laser zelené barvy vojenského pilota oslnil. Následkem chvilkové ztráty zraku může dojít i k havárii letadla, která ohrozí osádku i lidi a majetek v místě dopadu.

„V současné době je nutné dívat se na laser jako na zbraň, protože škody, které může potenciálně způsobit, jsou značné,“ upřesňuje zástupce velitele letecké základy v Náměšti nad Oslavou Miroslav Svoboda.

Pilot dokázal místo oslnění přesně určit. Policie tak zadržela muže přímo v určené lokalitě. Podobné riziko hrozí i jeho následovníkům.

Útoků laserem přibývá po celé Evropě. Britské ministerstvo obrany už začalo testovat prototyp speciálních brýlí, které mají chránit oči pilotů před laserovým oslněním. Na rozdíl od dosud používaných skel odolných jen proti jedné konkrétní vlnové délce budou nové brýle schopné filtrovat více druhů paprsků.

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme