Rusko podpořilo případnou prezidentskou kandidaturu egyptského ministra obrany

Ruský prezident Vladimir Putin podpořil případnou kandidaturu šéfa egyptské armády na prezidenta. S Abdalem Fattáhem Sísím jednal v Moskvě hlavně o zbrojních dodávkách. Egyptský maršál Putinovu podporu nekomentoval. Zatím ještě oficiálně neoznámil, že se bude o prezidentský úřad ucházet. Jedná se o vůbec první cestu egyptského polního maršála a ministra obrany do zahraničí od loňského svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptský generál Abdal Fatah Sísí (archivní foto)

Egyptský generál Abdal Fatah Sísí (archivní foto) | Zdroj: ČTK

Ruský prezident Vladimír Putin ocenil generálovo rozhodnutí vzít na sebe odpovědnost za osud země a dodal, že se těší na budoucí spolupráci. Podle vedoucího Centra pro studium blízkého východu Metropolitní univerzity Břetislava Turečka byla Sísího kandidatura jasná už dříve.

„Před asi dvěma týdny vedení vojenského režimu v Egyptě doporučilo, aby Sísí kandidoval na prezidenta. Minulý týden do kuvajtských novin unikla informace, že generál bude kandidovat, byť to pak jeho mluvčí popře,“ říká Tureček a pokračuje:

„Náznaky jsou zcela jasné, i když oficiálně svou kandidaturu nezveřejnil. Putin Sísímu řekl: Vím, že jste se rozhodl kandidovat. Kdyby to nebyla pravda, tak by to takto neříkal.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Setkání generála Sísího s Vladimirem Putinem komentoval na Radiožurnálu vedoucí Centra pro studium blízkého východu Metropolitní univerzity Břetislav Tureček

Egyptská delegace v Moskvě projednala dodávky zbraní za dvě miliardy dolarů, které Rusku vyplatí Saudská Arábie a Spojené arabské emiráty, dozvěděl se egyptský tisk.

Káhira má podle těchto zdrojů zájem o ruské systémy protiletecké obrany, bojové vrtulníky, stíhačky Mig-29 aprotitankové komplexy. Zbraně by měly do Egypta dorazit ve dvou fázích - první už do poloviny letošního roku.

Břetislav Tureček míní, že egyptská návštěva v Moskvě nemusí nutně souviset jen s hledáním podpory pro Sísího kandidaturu.

„Spíš jde o částečné přesměrování egyptské orientace, jaké jsme mohli vidět už minulý rok poté, co vojenské vedení svrhlo demokraticky zvoleného prezidenta Mursího,“ vysvětluje.

Vztahy Egypta a USA po armádním puči ochladly, oproti tomu přicházely iniciativy z Ruska. „Vysoká ruská delegace byla vloni v Káhiře. Právě Rusové mohou dodávat Egyptu zbraně, teď se jedná o kontraktu za dvě miliardy dolarů,“ doplňuje odborník na Blízký Východ.

Egyptský ministr obrany generál Sísí se v Moskvě setkal s ruským prezidentem Putinem. 13. 2. 2014 | Foto: Reuters

Sísí má pro svou prezidentskou kandidaturu podporu velké části Egypťanů. Stejně tak má ale generál, který loni v létě sesadil prezidenta Muhammada Mursího, i celou řadu odpůrců. Sjednocujícím kandidátem se proto stát nemůže.Břetislav Tureček však odhaduje jeho šance jako velmi vysoké.

„Muslimské bratrstvo, vítěz všech voleb z posledních dvou let, bylo novým režimem postaveno mimo zákon. Liberální opozice je roztříštěná. On sám je velmi populární u té části veřejnosti, které vadila rostoucí moc Muslimského bratrstva,“ popisuje a uzavírá:

„Sísí nemá jednoznačného protikandidáta. Pokud zvítězí, dosavadní režim, který se dostal k moci velmi problematicky, bude moci argumentovat, že má nyní demokraticky zvoleného prezidenta.“

Martin Dorazín, Veronika Sedláčková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme