Cestovatel Miroslav Zikmund dostal čestný doktorát zlínské univerzity

Cestovatel, spisovatel a dokumentarista Miroslav Zikmund je ode dneška čestným doktorem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Vysoká škola mu titul doctor honoris causa udělila za jeho přínos pro rozvoj vědomostí o světě a za pevné postoje proti normalizaci. Slavnostní akt byl zároveň oslavou jeho zítřejších pětadevadesátých narozenin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerstvý doctor honoris causa Miroslav Zikmund

Čerstvý doctor honoris causa Miroslav Zikmund | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Čerstvý pětadevadesátník má neustále skvělou paměť a energii. Udělení doktorátu řadí ke třem největším událostem svého života.

„První byl nocleh na Cheopsově pyramidě, druhým výbuch sopky, kterou jsme křtili v Kongu, a třetí je tato úžasná pocta, o které se mi nikdy ani nesnilo,“ svěřil se Miroslav Zikmund.

Přehrát

00:00 / 00:00

Udílení čestného doktorátu Miroslavu Zikmundovi přihlížel reportér Roman Verner

Zavzpomínal také na první vyznamenání, které v životě dostal.

„Na úpatí Kilimandžára nám dva černoši, vedoucí výpravy, upletli z kilimandžárských protěží slavnostní věnce,“ prozradil.

Slavný cestovatel pak připomněl i svého celoživotního kolegu Jiřího Hanzelku s tím, že tento titul s ním bude symbolicky sdílet.

Miroslav Zikmund s rektorem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petrem Sáhou | Foto: Roman Verner

V laudáciu rektora Petra Sáhy nechyběl výčet všech cest slavné dvojice H+Z, připomenutí otevřeného odporu proti sovětské okupaci i následné období nuceného mlčení a zákazu cest.

Miroslav Zikmund společně s Jiřím Hanzelkou navštívili přes 80 zemí, napsali dvacítku knih, natočili kolem 150 krátkých a čtyři celovečerní filmy a ve světě proslavili bývalé Československo i vozy Tatra. Po srpnové okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968, kterou oba cestovatelé odsoudili, jim komunisté zakázali cestovat i publikovat.

Rektor zároveň upozornil, že doktoráty jen tak neplýtvají. Pro univerzitu a Zlín je však podle něj Miroslav Zikmund nejlepším kandidátem.

„Svým životním příběhem ukázal, kam to jde dotáhnout, když se chce. Jeho vůle je tak úžasná a to, co dokázal, je inspirací nejenom pro studenty, ale i pro nás. My vždycky chceme někoho, kdo má globální rozsah, a on ten globální rozsah zcela určitě má,“ vyzdvihl Sáha.

Miroslav Zikmund se tak připojil k předsedovi Evropské komise José Manuelovi Barrosovi, architektce Evě Jiříčné a manželce Tomáše Bati Sonje Baťově.

Miroslavu Zikmundovi je 95 let. S Jiřím Hanzelkou procestovali kus světa

Číst článek

Martin Hromádka, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme