Poslanci znovu volí ombudsmana. Šabatová ani Křeček nezískali dost hlasů

Sněmovnu dnes čeká druhé kolo volby ombudsmana. Napoprvé totiž ani jeden z kandidátů nedostal potřebný počet hlasů. Anna Šabatová a Stanislav Křeček se tedy budou o funkci veřejného ochránce práv ucházet znovu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanislav Křeček a Anna Šabatová

Stanislav Křeček a Anna Šabatová | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Z prvního kola volby odešla z větším počtem hlasů Anna Šabatová.

Podpořilo ji 61 poslanců z hnutí ANO, KDU-ČSL, TOP 09 a část i z ČSSD. Tyto strany jí deklarovaly podporu už před volbou, která pak byla tajná.

Anna Šabatová, která byla zástupkyní prvního veřejného ochránce práv Otakara Motejla, by chtěla - pokud by byla zvolena - navázat na parlamentem nevyslyšená doporučení Motejlova nástupce Pavla Varvařovského.

„Ve vzduchu zůstalo viset jeho rozčarování nad tím, že mu politici obecně málo naslouchali a že spousta jeho kvalitních podnětů a dobrých rad zůstala nevyslyšena. Pokud mne poctíte svou důvěrou a zvolíte mě veřejnou ochránkyní práv, učiním vše pro to, aby se spolupráce mezi ombudsmanem a veřejnou správou ke spokojenosti obou stran prohloubila,“ řekla.

Proti Anně Šabatové kandiduje dlouholetý poslanec ČSSD Stanislav Křeček. Hlas mu dalo 44 zákonodárců. Stanislav křeček by se chtěl jako ombudsman zaměřit na lidská práva pro všechny.

„Od univerzálního pojetí lidských práv, které jsou pro všechny lidi, pomalu přecházíme k realizaci práv jenom menšin, jenom někoho. Práva, která jsou pro všechny, nikoho nezajímají a soustředíme se jen na práva menšin,“ upozornil.

Ani jeden kandidátů nezískal v prvním kole volby potřebnou nadpoloviční většinu hlasů, a oba proto postupují do kola druhého.

Pokud dnes ani napodruhé ombudsmana poslanci nezvolí, musí prezident republiky a Senát navrhnout nové kandidáty a do 60 dnů se bude volba opakovat.

Věra Pfeifferová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme