Skleník nás zatím neuživí, přiznávají Češi na simulované misi na Mars v utažské poušti

Pilotovaná mise na Mars je zatím stále vizí budoucnosti, přípravy na riskantní podnik jsou ale léta v plném proudu. Jedním z míst, kde vědci i nadšenci testují možné nástrahy, je pokusná stanice v americkém Utahu. Do simulovaného výsadku na rudou planetu se tam v těchto dnech zapojila posádka s českým obsazením.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vědci simulují i výstup do volného prostoru v rámci projektu Mars Society v Utahu

Vědci simulují i výstup do volného prostoru v rámci projektu Mars Society v Utahu | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

„Teď jsme v airlocku. Tady musíme setrvat pět minut, protože se musí vyměnit vzduch a abychom se mohli dostat dovnitř, tak musíme komunikovat rádiem,“ vysvětluje kapitán 135. posádky Ondřej Doule.

On a technik a zdravotník týmu v jednom Filip Koubek mě vítají ve svém vesmírném působišti. Výzkumná laboratoř společnosti Mars Society funguje v poušti nedaleko městečka Hanksville v Utahu už dvanáctou sezónu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž ze simulované mise na Mars natočila přímo v Utahu zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Posádky se v zařízení, které vzdáleně připomíná vesmírnou stanici, střídají po dvou týdnech. Fungovat musejí soběstačně a jako na skutečné misi, v izolaci od pozemského světa - žádný telefon, omezená data i pohyb.

„Laboratoř je úplně samostatná, má vlastní zdroje energie, plynu, vlastní skleník, který nás ale neuživí,“ popisuje Ondřej Doule.

V současnosti pětičlenná posádka má mezinárodní obsazení, vedle tří Čechů - vesmírného architekta Ondřeje Douleho, kameramana a fotografa Filipa Koubka a novinářky Terezy Pultarové - se jí účastní i aspirující vědkyně z Francie a Turecka, působící v Německu a Velké Británii.

Vědci pobývají "na Marsu" u Utahu v kontejneru, který připomíná vodárenskou nádrž | Foto: Lenka Kabrhelová

Každá mise má trochu jiný výzkumný program, jmenovatel je ale - jak říká architekt Ondřej Doule - společný - identifikovat možné problémy, kterým by jednou reálná expedice mohla čelit.

„Název našeho týmu je Reliability and Redundancy, to znamená spolehlivost a bezpečnost. Soustředíme se na systémy a konstrukce základny a rádi bychom navrhli nějaké řešení, jak základnu vylepšit, jak zajistit její větší bezpečnost a provoz,“ přibližuje Ondřej Doule.

Mars Desert Research Station je druhá ze čtyř plánovaných výzkumných stanic simulujících pobyt na Marsu provozovaná společností Mars Society. Stojí na západě Spojených států, ve státě Utah. Působí v ní malé posádky, které tam krátkodobě provádějí vědecký výzkum. Kromě velké budovy, která slouží jako centrum aktivit komplex zahrnuje skleník, observatoř a výzkum probíhá i na otevřených plochách kolem.

Část z celkem sedmi experimentů, které si mise dala za úkol, se odehrává v obytném modulu nebo ve skleníku. Pro další sbírají členové expedice data venku, v poušti, která se - při troše fantazie - povrchu Rudé planety skutečně může podobat.

Aby simulace byla co nejvěrnější, ven může posádka jen v imitaci skafandrů a po svolení velitelství, se kterým je ve spojení po emailu pouhé dvě hodiny denně.

A i když by leckdo mohl namítnout, že je odsud na Mars přeci jen daleko a společnost vědců neposkytuje stejně profesionální podmínky jako špičková vesmírná centra, účastníci projektu podle Lucy Pouletové věří, že jejich práce bude mít reálný dopad - pro vesmírný výzkum a v konečném efektu i pro život na Zemi.


Zvětšit mapu

Porovnání základních parametrů planety Mars se Zemí | Foto: ČTK

Lenka Kabrhelová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme