Valentýn není jen svátkem konzumu. Muzeum srdcí v Bruselu kypí originalitou

Čím potěšit partnerku nebo partnera na dnešní svátek svatého Valentýna? Hlavní roli by měla určitě hrát romantika. A co může být romantičtější, než srdce, tedy symbol lásky? V Bruselu mají srdcí celé muzeum. Jeho návštěva tak může být třeba pro příští rok originálním valentýnským dárkem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum srdcí  Bruselu: Pohlednice z 19. století, Anglie

Muzeum srdcí Bruselu: Pohlednice z 19. století, Anglie | Foto: Muzeum srdcí Brusel

Proč je vlastně symbolem lásky zrovna srdce?

Prapůvod této tradice je náboženský, ale jak říká Linda Wullusová, „když jste zamilovaní, tak to přece cítíte v srdci“.

Takže důvodů je mnohem více. V bruselském Muzeu jsou srdcí desítky a desítky. Většina z nich jsou dary z lásky - třeba maminkám, ale hlavně dívkám a manželkám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Muzea srdcí v Bruselu se byl v rámci oslav svátku zamilovaných podívat i Ondřej Houska

„Toto srdce dal námořník své milé, když odjížděl na dalekou zámořskou plavbu. Doufal, že na něj jeho dívka počká,“ popisuje Linda Wullusová. A počkala?

„Doufám, že ano. Přece jen to byl námořník a jestli o něm neměla dlouho žádné zprávy, třeba si vzala někoho jiného.“

V Muzeu srdcí si lidé také uvědomí, že svatý Valentýn rozhodně není americký svátek, jak se může zdát dnes. Vše pochází od jedné staré legendy, podle které Valentýn ve starověkém Římě i přes císařův zákaz tajně oddával zamilované vojáky. Kvůli tomu byl odsouzen k trestu smrti. To je samozřejmě jen pověst, ale je z ní jasné, že valentýnský svátek je velmi starý.

„Na začátku 19. století pošta v Anglii doručila 60 tisíc valentýnských pohlednic. Od poloviny 19. století se pak rozšířily poštovní známky, jejich cena klesla a pohledy si mohla dovolit posílat spousta lidí. Díky tomu se tento zvyk skutečně velmi rozšířil,“ vysvětluje Wullusová.

Podle ní určitě stojí za to svatého Valentýna slavit. „Je to přece svátek v rámci rodiny nebo mezi milenci. A něco takového si oslavu zaslouží,“ uzavírá. Pokud tedy chcete oslavit svatého Valentýna mimo různé komerční běsnění, Muzeum srdcí je ideálním místem.

Muzeum srdcí Bruselu: Náramek z 19. století, Anglie | Foto: Muzeum srdcí Brusel

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme