Děti v nouzi mohou být v Klokánku jen půl roku. Pak musí znovu rozhodnout soud

Soudy nebudou muset děti z krizových center Klokánek posílat už po půl roce do dětských domovů. Podle ministerstva spravedlnosti mohou šestiměsíční lhůtu prodloužit. Pokud se pro dítě nenajde jiné vhodné řešení, bude moci v Klokánku zůstat déle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Brně-Líšni

Budova zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Brně-Líšni | Foto: Alena Podlucká

Ministerstvo spravedlnosti podle náměstkyně Hany Marvanové připraví jednotný výklad zákona týkající se Klokánků.

„Vykládat nový občanský zákoník tím způsobem, aby zájmy a práva dětí poškozoval, by bylo naprosto nevhodné,“ říká Marvanová.

Podle ní soudy sice mohou rozhodnout o umístění dítěte do zařízení bezodkladné péče jen na půl roku. Občanský zákoník ale zároveň umožňuje, aby soudy jednou za šest měsíců případ přezkoumaly a pobyt prodloužily, pokud se pro dítě nenajde jiné řešení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děti v nouzi mohou být v Klokánku jen půl roku. Pak musí znovu rozhodnout soud. Problém bude řešit ministerstvo spravedlnosti - rozhovor s náměstkyní ministerstva spravedlnosti Hanou Marvanovou. Moderuje Jiří Chum

„Podstatné je, aby si orgány sociálně-právní ochrany dětí zjistily, jaký je zájem dítěte, vyžádaly si i jeho názor a vyjádření rodičů,“ dodává náměstkyně.

Zakladatelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková toto stanovisko přivítala. „Za tento výklad ministerstva spravedlnosti jsem vděčná. Myslím, že smyslem novely skutečně nebylo děti dávat do ústavní výchovy z prostředí, které je bližší rodině než ústav,“ uvedla.

Klokánků je v Česku přes tři desítky. Podle tamních vychovatelů není vhodné, aby se děti jinam stěhovaly tak brzy. Souhlasí i obyvatelé Klokánků.

Zařízení přechodné péče Klokánek
Klokánek je projekt Fondu ohrožených dětí. Průměrná doba pobytu dítěte v zařízení je šest měsíců. Kolem 60 % dětí se z Klokánků vrací domů a 30 % odchází do náhradní péče.
Zdroj: Fond ohrožených dětí

„Hodně jsme si tady zvykli. Chodíme na různé akce, máme tu hodné tety a spoustu kamarádů. Ve škole máme dobré známky,“ popisují svoje pocity děti z brněnského Klokánku.

Jeho ředitelka Lenka Malhocká potvrzuje, že změna prostředí je velmi stresující.

„Děti si tady zvyknou, naváží vztahy, aklimatizují se a najednou budou v podstatě vytrženy a přeneseny do jiného prostředí,“ vysvětluje Malhocká.

Klokánek je projekt Fondu ohrožených dětí. Jeho cílem je nabídnout dětem namísto ústavní výchovy přechodnou rodinnou péči. A to do doby, než můžou vrátit do své rodiny, nebo dokud pro ně sociální pracovníci nenajdou pěstounskou rodinu.

Děti mohou zařízení přijímat na základě žádosti rodičů, soudu či orgánu sociálně právních ochrany dětí, třeba i proti vůli rodičů.

Mapa zařízení Klokánek | Foto: Fond ohrožených dětí

Nikola Bojčev, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme