Části obyvatel Doks vadí hluk při hudebním festivalu, chtějí jasná pravidla

Hluk od pátečního večera do neděle ráno, nejhorší v noci. Tak popisují obyvatelé části Doks na Českolipsku své zážitky z hudebního festivalu Mácháč. Chtějí, aby radnice stanovila jasná pravidla, jak hlasité mohou hudební produkce být. Pořadatelé uklidňují, že budou s městem i petičním výborem jednat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní hudební festival Mácháč v Doksech na Českolipsku

Letní hudební festival Mácháč v Doksech na Českolipsku | Foto: Festival Mácháč

„Vzhledem k tomu, že naše čtvrť je umístěná naproti pláži, kde je pořádán festival, tak od začátku v pátek je tady hluk. V okamžiku kdy ztichne okolí, je noc, je hluk takové úrovně, že se klepou tabulky oken, nedá se spát,“ popisuje Zdeněk Zbudil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O petici, kterou podepisují obyvatelé Doks, natáčel reportér Tomáš Mařas

Petici podepsalo už 140 lidí, v celých Doksech jich bydlí přes 5000. Další podepisují petiční archy za zachování festivalu.

Podle předsedy petičního výboru Luboše Leuricha překročili vloni pořadatelé festivalu povolené hodnoty hluku desetinásobně.

„Dvě noci není možné spát. V neděli v šest ráno končí festival a my máme možnost se vyspat přes den a v pondělí do práce,“ doplňuje Zbudil.

Přesto podle něj nebyly všechny ročníky stejné. „Existoval ročník 2012, kdy všechno proběhlo naprosto v pořádku. Mohli hrát nahlas a přesto tady byl klid a lidé se mohli vyspat, neobtěžoval je hluk a účastníci festivalu se bavili,“ popisuje Zbudil.

Město se snažilo situaci na podnět petičního výboru řešit, uzavřelo s pořadateli písemnou dohodu.

„V dohodě jsou určená procenta bez jasného základu v decibelech, bez hodnoty. Je určeno, že se bude snižovat intenzita hluku, ale nevíme odkud. Formulace, že se bude dodržovat zákon se tam nedostala,“ vysvětluje Zbudil.

Pohled na Máchovo jezero od Starých Splavů | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Michael Kümmling

Podle starostky Doks Evy Burešové ze Starostů pro Liberecký kraj může být v dohodě pouze to co město může následně řešit.

„Nezpracovali jsme tam nic o výši hluku, protože hladinu hluku má ze zákona možnost řešit a měřit pouze hygiena. Není to v naší kompetenci a nemůžeme dávat do dohody něco, co nemůžeme měřit a sankcionovat,“ říká starostka Burešová.

Pořadatel hudebního festivalu Zdeněk Gabriel chce letos předejít komplikacím s hlukem a připravuje opatření.

„Bude určený zástupce města nebo ve spolupráci s petičním výborem. V případě, kdyby to nesplňovalo normy, tak bychom zvukovou hladinu snižovali,“ ujišťuje Gabriel.


Zvětšit mapu

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme