České hospodářství na konci loňského roku pokračovalo v mírném oživení

České hospodářství pokračuje v mírném oživení. Potvrzuje to předběžný odhad Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle něj hrubý domácí produkt vzrostl na konci loňského roku o 1,6 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad (ilustrační foto)

Český statistický úřad (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Růst o 1,6 procenta je mezi dvěma kvartály. V meziročním srovnání posledních čtvrtletí hrubý domácí produkt vzrostl o 0,8 procenta. Podle analytiků je právě toto číslo daleko zásadnější.

I když ukazuje mírnější nárůst, část analytiků nechce mluvit o tom, že české hospodářství má vyhráno. Oživení podle nich sice nastává, bude však pomalé a velmi křehké.

Přehrát

00:00 / 00:00

O oživení české ekonomiky a mírném růstu HDP mluvil redaktor Jan Beneš

Hnacím motorem české ekonomiky je průmysl. Podle analytiků údaje o loňské průmyslové výrobě ukazují, že ekonomika se zotavila z recese. Výroba podle statistiků meziročně vzrostla o půl procenta, hodnota nových zakázek byla vyšší o více než čtyři procenta.

Většina exportu směřuje do Evropské unie, nejvíce do Německa. Mírné oživení v eurozóně pociťuje právě i český průmysl. To už dříve potvrdil i hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

„Průmyslová výroba zrychlovala pět měsíců v řadě, stejně tak tomu odpovídal i vývoj jak předstihových ukazatelů, tak i vývoj nových zakázek, což všechno dává obrázek o tom, že by ten růst měl být robustní a i na začátku letošního roku by ten průmysl měl celkem výrazně růst,“ řekl Sklenář.

Mírný optimismus sdílejí s analytiky i některé firmy. Podle posledního průzkumu Svazu průmyslu a dopravy čekají letos firmy mírné oživení. Podniky čekají právě na příliv nových zakázek v průmyslu.

Vyšší zaměstnanost se zpožděním

O stabilním růstu však analytici ze Svazu průmyslu zatím nemluví. Stejně tak jako o vyšších investicích firem do rozvoje podnikání. Firmy budou zřejmě v prvních měsících letošního roku opatrnější, což se projeví i v nabírání nových zaměstnanců.

Hrubý domácí produkt očištěný o cenové vlivy a sezonnost vzrostl v posledním loňském čtvrtletí podle předběžného odhadu meziročně o 0,8 procenta a mezičtvrtletně o 1,6 procenta. V celoročním úhrnu byl HDP v porovnání s rokem 2012 nižší o 1,1 procenta.
Meziroční snížení HDP o 1,1 procenta za rok 2013 bylo důsledkem především slabé poptávky po investičním zboží a částečně i poklesem aktivního salda zahraničního obchodu. Výdaje na konečnou spotřebu zůstaly přibližně na úrovni předchozího roku.
Zdroj: ČSÚ

Počet lidí bez práce byl v lednu rekordní. Výraznější snížení nezaměstnanosti analytici očekávají až kolem poloviny letošního roku. Trh práce obvykle reaguje na vývoj ekonomiky se zpožděním. Společně s poptávkou se firmám zvýší výroba, a tím i počet pracovních míst.

Zatím jsou však podniky v nabírání lidí velmi obezřetné, jak upozornil i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Většina podniků se vyloženě bojí najímat nové lidi, a i když se jim daří a řeší to jinými způsoby, například tím, že zvyšují počet odpracovaných hodin u stálých zaměstnanců, případně že si najímají brigádníky, neřeší to nějakým nárůstem kmenových zaměstnanců,“ uvedl Novák.

Zaměstnanosti podle ekonomů prospějí i intervence České národní banky. Díky slabší koruně a zvýšenému vývozu by mohly vytvořit více pracovních míst exportní firmy.

To je však pohled na firemní sféru. Mezi spotřebiteli v Česku převažuje spíše negativní hodnocení. Podle zjištění Centra pro výzkum veřejného mínění ji za špatnou označilo 58 procent dotázaných. Podobně Češi vidí také situaci na Slovensku. Nejpříznivěji naopak čeští respondenti oceňují hospodářství Německa a Rakouska.

Vývoj HDP Česka čtvrtletně 2011 - 2013 | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme