V Indii se rodí nový stát, jeho vznik provázejí bitky v parlamentu a protesty v ulicích

V Indii vzniká nový stát a jeho zrod doprovází bouřlivé protesty, stávka i bitky v parlamentu. Během několika týdnů, možná i dnů, se 29. státem indické federace stane Telangana. Tento týden měli o zákonu, který vznik nového státu zajistí, hlasovat poslanci, zasedání parlamentu se ale zvrhlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V indickém státě Andhra Pradesh, z něhož se má nový stát vydělit, se sešli jak zastánci nového státu, tak i odpůrci.JPG

V indickém státě Andhra Pradesh, z něhož se má nový stát vydělit, se sešli jak zastánci nového státu, tak i odpůrci.JPG | Zdroj: Reuters

Jeden z poslanců, kteří patří k odpůrcům nového státu, nastříkal v parlamentu pepřový sprej. Následovala bitka mezi zákonodárci a vše vyvrcholilo tím, když jeden z odpůrců zrodu nového státu ulomil řečnický mikrofon. Několik zákonodárců museli odvést na ošetření.

V samotném státě Andhra Pradesh, z něhož se má nový stát vydělit, dnes protesty trvaly celý den. Odpůrci rozdělení státu vstoupili do stávky a na ulicích Hyderabadu lidé demonstrovali, hořely i pneumatiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém indickém státě informoval redaktor Jaromír Marek

Obyvatelé oblasti Telangana požadovali samostatný svazový stát už v 60. letech, tehdy si násilné protesty vyžádaly 400 životů.

Za vznikem nového státu stojí národnostní otázka, v území budoucího státu se mluví odlišným jazykem. V pozadí stojí pocit, že oblasti, které se hodlají vydělit, jsou ekonomicky zanedbávané.

V novém státě bude žít 35 milionů obyvatel. Spadat pod něj bude i město Hyderabad, které je významným sídlem IT a farmaceutických firem.


Místo, kde vznikne nový stát Telangana

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme