Cenu za celoživotní mistrovství získá v Lucerně kameraman Vladimír Opletal

Kameraman Vladimír Opletal převezme cenu za celoživotní dílo. Udělila mu ji česká kameramanská asociace. Během slavnostního večera v pražské Lucerně budou oceněna i nejlepší filmová a televizní kameramanská díla roku 2013.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamera

Kamera | Foto: Tomáš Adamec

„Podle mně je pojmenovaná ulice Lazarská, víte? Ta Opletalova, to bych tady už dneska nebyl, kdyby to bylo po mně,“ vtipkuje Vladimír Opletal, který strávil většinu svého profesního života v televizi.

V 50. letech zažil doby televizních začátků. Nadšení tvůrců se tehdy přenášelo i na diváky.

„Jeli jsme točit někam pro dětský pořad Vlaštovka do nějaké vesnice do jižních Čech. Tam nás všichni přivítali a sešla se celá vesnice a říkali: ‚Když běží televize, my se sejdeme ve škole, tam je jeden televizor, sto padesát lidí se na to dívá a strašně se o tom bavíme‘. Když dávali Tvrdohlavou ženu, tak tam o tom do půlnoci diskutovali,“ vzpomíná Opletal a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimíra Opletala připomínají Michaela Vetešková a Tomáš Pilát

„A říkal jsem, že to je štěstí, že člověk dělá něco, co má pro někoho význam a co někoho potěší.“

Vyjmenovat všechno, co Vladimír Opletal vytvořil, dost dobře nejde. Namátkou to nejznámější: seriály Tři chlapi v chalupě či Eliška a její rod a filmy Romeo a Julie na konci listopadu nebo Hodina klavíru.

Tomáš Pilát, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme