Hvězdy prvorepublikového filmu obsadily brněnský letohrádek Mitrovských

I po téměř sto letech nás stále přitahuje svět filmu 20. a 30. let minulého století. Nejen samotné filmové příběhy, ale i jejich herci. Tomuto zájmu vychází vstříc nová výstava v brněnském letohrádku Mitrovských.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letohrádek Mitrovských v Brně

Letohrádek Mitrovských v Brně | Foto: Ivan Holas | Zdroj: Český rozhlas

Uvidíte tam nejen filmové plakáty a dobové fotografie, ale také osobní předměty řady hereckých osobností. Atmosféru podtrhne autentická herecká šatna, kostýmy z televizního seriálu „Hříšní lidé města pražského" nebo zákoutí dobové módy.

Přestože o hvězdách prvorepublikového filmu bylo už napsáno a řečeno mnohé, u dvou z nich se podařilo zajistit osobní předměty, které jsou na podobné výstavě prezentovány vůbec poprvé.

„Jsou to dvě dámy, Zita Kabátová a Adina Mandlová. Máme tady od snachy Zity Kabátové značnou část pozůstalosti, kloboučky, šperky, hodinky, náušnice, jehlice. U Adiny Mandlové se nám podařilo vypátrat pozůstalost ve středních Čechách. Sestává jak ze starších předmětů, například rtěnky, dvou kloboučků, a potom z novějších předmětů, které používala až do své smrti,“ říká s určitou pýchou šéf produkce letohrádku Petr Lukas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Holas

První seznámení s filmovými hvězdami poskytly tuzemskému publiku zahraniční osobnosti, zejména z Německa, Francie a pochopitelně z Hollywoodu. Nicméně zhruba od druhé poloviny 20. let začínají plátna ovládat tuzemské snímky a jejich hvězdy, vysvětluje filmová historička Markéta Nedvědová:

„Vzhledem k tomu, že my jsme měli velice rádi zahraniční hvězdy, ale nebyly na to velké podmínky, tak ty první hvězdy byly průkopnice. V době, kdy nastupují nám známější Adiny Mandlové a Nataši Gollové, tak přicházejí do světa, kdy už se trh naučil nějakým způsobem pracovat s českou hvězdou, která to samozřejmě nemá tak snadné jako v Hollywoodu.“

Ve srovnání s dneškem byly ale tehdejší hvězdy méně vláčeny bulvárem. Více než o jejich skandály se publikum zajímalo o jejich život, byť o něm mělo často velmi idealizované představy. Pád řady hvězd způsobila okupace. Podle Lukase to dokládají i osudy dvou tehdejších hvězd, které ještě žijí. Soňa Červená musela záhy emigrovat.

„Paní Červená je s výstavou spojena například filmem Poslední mohykán z roku 1947, ve kterém si zahrála po boku Jaroslava Marvana. Podobně paní Marie Štrosová-Steinerová, která je poslední žijící herečkou, která vystupovala po boku Vlasty Buriana v jeho divadle a také ve filmu Ryba na suchu. I ona měla tady v Brně v divadle jisté problémy a byla dobou socialismu také postižena.“

Výstavu „Hvězdy stříbrného plátna" můžete v brněnském letohrádku Mitrovských navštívit až do 4. května.

Ivan Holas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme