Nová pravidla mají do lázní přivést více pacientů, léčbu i pobyt uhradí pojišťovna

Do lázní bude za peníze zdravotních pojišťoven jezdit více pacientů. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD změní indikační seznam, pravidla, podle kterých se nemocní do lázeňských zařízení posílají. V pátek 21. 2. se kvůli tomu v Poděbradech sejde šéf resortu s premiérem Bohuslavem Sobotkou a Svazem léčebných lázní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolonáda, Karlovy Vary

Kolonáda, Karlovy Vary | Foto: Filip Jandourek

Propad až o 600 milionů korun odhaduje Svaz léčebných lázní kvůli současným pravidlům, podle kterých pacienti na léčení jezdí. Většina z nich si nemůže celý pobyt hradit ze svého.

„Pokud to vezmeme na počet pacientů, tak řekněme ve srovnání s rokem 2012, 2013 máme pokles na úrovni 34 procent, to je poměrně razantní číslo,“ potvrzuje obchodní ředitelka Lázní Teplice v Čechách, které se zaměřují na pohybové nemoci, Yveta Slišková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvnosti lázní mluvila obchodní ředitelka Lázní Teplice v Čechách Yveta Slišková

„Pro nás je důležitý počet klientodnů, to znamená počet klientů krát počet odbydlených nocí nebo léčebných dnů. To je to důležité číslo. Tady se dostáváme na pokles na úrovni 45 procent,“ dodává.

Svaz léčebných lázní chce po novém ministrovi hlavně prodloužit pobyt ze současných 21 dnů na 28. Prezident Svazu Eduard Bláha vyjmenovává, kteří pacienti budou mít největší šanci.

„Úplně zjednodušeně, největší skupinou jsou pohybové diagnózy, artrózy velkých kloubů, pak to jsou některé neurologické diagnózy. Z oblasti dýchacích obtíží astma bronchiale, kardiologické stavy po operacích srdce,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o změně indikačního seznamu zjišťovala Lenka Jansová

Lázně budou chtít také umožnit pacientům opakovat léčení a obnovit edukační pobyty, například pro diabetiky, poučení v ordinaci prý není tak efektivní.

„Nevěnujete se tomu tolik, jako když ten člověk může aspoň týden zůstat na jednom místě. Věnuje se mu nutriční terapeut, naučí ho jíst, aplikovat inzulín, dohlídne, jak si měří inzulín a podobně,“ popisuje Bláha.

S prodloužením pobytu souhlasí i ministr Svatopluk Němeček. Za pokles lázeňství ale podle něj nemůže jen indikační seznam.

Lékaři se bojí lázně předepisovat

„Ta změna poměrně dosti vyděsila lékaře, kteří lázně předepisují, takže místo toho, aby se složitě seznamovali s tím, co ještě můžou nebo nemůžou, tak mnohdy pacientovi lázně nenapsali vůbec, aby toto nemuseli řešit,“ vysvětluje.

„Takže si myslím, že druhým velmi důležitým opatřením kromě změny indikačního seznamu je, na tom se chci domluvit i se Svazem lázní, poměrně intenzivní kampaň vůči veřejnosti a vůči lékařům, že již lázně lze zase předepisovat,“ dodává ministr.

Bývalý šéf resortu Leoš Heger z TOP 09 hájí úspory v lázeňství tím, že se mu tak podařilo získat víc peněz třeba pro onkologii a pacienty s roztroušenou sklerózou. Výpadek peněz od pojišťoven měli lázním nahradit samoplátci.

To se ale ne zcela podařilo. Například Lázně Teplice v Čechách sice hlásí stoupající počet samoplátců, ti ale přijíždějí na kratší dobu. Řešením proto je, že se lázně snaží přilákat zahraniční klienty.

Nový indikační seznam by mohl podle ministra Svatopluka Němečka platit od dubna.

Lenka Jansová, Anna Maňourová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme