Demonstranti opouští budovu kyjevské radnice, plní tak podmínku amnestie

V Kyjevě se rýsuje přelom v téměř tříměsíčních protivládních protestech. Buldozer odstranil část barikády před budovou vlády pro průjezd aut. Ukrajinští protivládní aktivisté také začali vyklízet okupovanou budovu kyjevské radnice. Tím by splnili jednu z hlavních podmínek amnestie pro asi 2, 5 tisíce zadržovaných a soudně stíhaných demonstrantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Kyjev. Proevropský demonstrant ve shořelých troskách policejního autobusu

Ukrajina, Kyjev. Proevropský demonstrant ve shořelých troskách policejního autobusu | Zdroj: Reuters

"Všichni lidé, kteří se nacházeli v budově kyjevské městské správy, se přesunou do sídla odborových svazů, Říjnového a Ukrajinského domu," řekl agentuře UNIAN politolog Igor Ždanov, jeden z vůdců protestu.

Kolem radnice, která se nachází v těsné blízkosti centra demonstrací, aktivisté zřídí kontrolní stanoviště tak, aby se nemohla stát základnou policejních sil.

Vězněná předsedkyně nejsilnější opoziční strany Vlast Julije Tymošenková dala prezidentovi Viktoru Janukovyčovi tři podmínky pro vytvoření vlády vedené představitelem opozice.

První je právní rehabilitace všech pronásledovaných aktivistů a novinářů, dále pak potrestání viníků brutálních zásahů a okamžité podepsání asociační dohody s Evropskou unií.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme