Pražský vývar láká nabídkou vynikajících polévek stejně jako kreativních nápadů

Spojit příjemné s užitečným, i tak by se dala vystihnout hlavní podstata projektu Pražský vývar, který tento týden začal v Novoměstské radnici. Jednou do měsíce zde lidé budou moci ochutnat několik druhů polévek a přitom podpořit autory, kteří mají zajímavý nápad na využití veřejného prostoru města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kedlubnová polévka s koprem a dýňovým olejem

Kedlubnová polévka s koprem a dýňovým olejem | Foto: Petr Jindra

„Před třemi týdny jsme si vymysleli akci, kterou jsme objevili v Detroitu. Tam se jmenuje Detroitská polévka, tak jsme ji nazvali Pražský vývar. Akce spočívá v tom, že někam přijde třeba 200 lidí, dá například 100 korun vstup a dostane polévku a může hlasovat pro jeden ze čtyř projektů, které se zaobírají především tím daným městem,“ popisuje organizátor akce Ondřej Kobza.

Během prvního večera se divákům představili celkem čtyři autoři. Lidé se pak nad talířem s polévkou měli rozhodnout, pro koho budou hlasovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž z prvního Pražského vývaru natočila Daniela Medková

Nejvíce diváky oslovil nápad na městský bikesharing a houpací sítě v parcích, které by vyráběli lidé bez domova.

Autoři bikesharingu nazvali svůj projekt Rekola. První růžové rámy se objevili minulý rok v Suchdole, kde je tamní obyvatelé mohou využívat zcela zdarma. Oproti tomu Houpací sítě Jitky Marelové jsou zatím pouze na počátku svého zrodu.

„Byla bych ráda, kdyby houpací sítě byly víc ve veřejném prostoru, abychom si častěji mohli hovět. A zároveň jsem si říkala, že by bylo fajn, kdyby bezdomovci dělali něco manuálního, praktického, co je potom vidět,“ vysvětluje autorka nápadu.

Houpací sítě se nakonec staly jednoznačným vítězem. Jitka Marelová na svůj projekt získala téměř 16 tisíc korun.

Autorka teď vyjednává s magistrátem o místech, kde bude moct sítě rozvěsit. První by se ve městě mohly objevit koncem dubna.

Anna Maňourová, Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme