Úštěk na Litoměřicku ovládlo masopustní veselí. K vidění bylo i létající prase

Stovky návštěvníků zavítaly v sobotu do Úštěku na Litoměřicku, kde se konala tradiční masopustní veselice s průvodem masek. Nechyběly zabijačkové hody, řemeslný jarmark nebo pouliční divadlo. Atrakcí byl také „přílet prasete z úřadu“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na tradiční masopustní oslavy v Úštěku na Litoměřicku dorazily stovky lidí

Na tradiční masopustní oslavy v Úštěku na Litoměřicku dorazily stovky lidí | Zdroj: ČTK

Historické centrum města zaplnily klasické staročeské masky jako kůň nebo bába s nůší. Masopustní průvod doprovázen kapelou vyrazil poprvé do ulic v 10 hodin. Lidé v maskách strašidel či vodníků se snažili zlákat přihlížející k tanci. Průvod pak prošel městem ještě ve 14 hodin.

„Můžeme tady vidět více než 140 masopustních řemeslných stánků, výstavu masek i kostýmů a můžeme vidět i přílet pěkně vypaseného prasete. Přímo z úřadu mezi nás přiletí,“ přiblížil organizátor Libor Uhlík.

Pro návštěvníky byly připraveny nejrůznější masopustní taškařice, největší pozornost si ale vysloužil právě soud s prasetem. Ten byl na programu v 10, 14 a 16 hodin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tradiční masopustní veselici si nenechal ujít ani redaktor Jan Beneš

Růžový pašík s křídly byl spuštěn na laně nad jarmareční tržiště. Z makety, která zůstala viset asi 2,5 metru nad zemí, čouhaly provázky. Kdo za ně zatahal jako první, mohl se radovat ze zabijačkových specialit, které na něj z útrob prasete vypadly.

Kdo neměl štěstí, mohl nakoupit u mistra řezníka. „Máme tady samozřejmě pravou českou zabijačku, znamená to, že máme jelítka, jitrničky, máme k tomu krásnou dobrou tlačenku, vinné klobásky a samozřejmě že i rožněné prasátko a domácí klobásky,“ vypočítal řezník.

Návštěvníkům postávajícím pod stromem hojnosti, na kterém se podle pohádky Jana Drdy houpaly klobásky, jitrnice, jelítka i sladkosti, od pohledu náramně chutnalo.

Na tradiční masopustní oslavy v Úštěku na Litoměřicku dorazily stovky lidí | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme