Orlické hory jsou bez sněhu, přesto jsou zimní střediska téměř obsazená

Orlické hory budou příští týden zažívat největší nápor lidí za celý rok. Každoročně stoupá počet obsazených ubytovacích kapacit až na 85 procent v době, kdy mají jarní prázdniny školáci v Brně a okolí. Letos je ale vše trochu jinak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jarní lyžování

Jarní lyžování | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Na týden brněnských prázdnin se těší kromě školáků každý, kdo těží z turistického ruchu, tedy vlekaři, restauratéři, hoteliéři i provozovatelé krámků. Letos ale není v Orlických horách sníh. Bílé jsou jen namrzlé stromy na hřebenech a sjezdovky, kde mají umělé zasněžování.

„Je to úplně typické jarní lyžování, i když ta pokrývka není úplně rozměklá. Spíš ten pohled je takový jarní,“ říká Petr Prouza ze skiareálu v Deštném v Orlických horách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká je obsazenost hotelů a penziónů v Orlických horách, zjišťovala Kristýna Štanderová

Všude pod sjezdovkami je bláto, ale tam, kde zasněžují, mají sněhu dostatek, i když někde platí určitá omezení. Ubytovací kapacity v okolí skiareálů jsou zaplněná z 80 procent. Odpovídající pokoje se ale podle Tomáše Prouzy z Informačního centra v Deštném shánějí hůř.

„Zbývá už spíš jen nižší standart. Třeba ubytování se sociálkou mezi dvěma pokoji nebo i na patře. Ale dá se říct, že se ještě ubytování dá najít.“

Tam, odkud jsou sjezdovky v provozu daleko, ale lidé své pobyty odhlašovali. Zklamaný je například majitel hotelu Kunštát v Orlickém Záhoří, Petr Polák.„Teď je asi padesáti procentní vytíženost. To je velice málo.“

Potvrzuje to i správce chaty Hluchavka Radislav Trojan, také z Orlického Záhoří. „Není to takové, jako kdyby byl sníh. Nemůžou lyžovat, takže návštěvnost taková není, ale najdou si to jinde.“

Lidé, kteří přesto tráví dovolenou v Orlických horách tam, kde není zasněžovaná sjezdovka, za lyžováním dojíždějí. Někteří ale volí jiná řešení.

„Letos jsme poprvé poznali pěší turistiku v zimě. Lidi chodí ve skupinkách po hřebenech s dětmi, se psy, spousta cyklistů, jezdí se tu dokonce na kolečkových lyžích,“ říká starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler volený za Evropské demokraty.

Na počet ubytovaných mimo velká střediska si nestěžují horské chaty, které mají svůj vlek a k tomu zasněžování, například Číhalka nebo Bedřichovka.

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme