Rybí klobásy, škvarky, pralinky ze čtyř druhů ryb. V Budapešti je rybí festival
Jak přežít poměrně nevlídný únor ve velkoměstě? Výborně poslouží gastronomický festival. V Budapešti se v tom vyznají, protože skoro na každý víkend během celého roku tam připadá nějaká atrakce. Uprostřed zimy tam tak znenadání zavoněly ryby. Rybí festival je rarita sama o sobě, tenhle navíc uspořádali na výjimečném místě - v zahradě Národního muzea.
Hlavní organizátor rybího festivalu István Metz tvrdí, že Maďaři mají ryby rádi, ale nemají dost odvahy. Bojí se, že je ryba slizká a je těžké ji vykostit. V Maďarsku se sní pouze 4 kilogramy ryb na osobu ročně, zatímco průměr v EU je 20 kilogramů. Právě festival má zvýšit konzumaci ryb v zemi.
Není tu pouze halászlé, známá maďarská rybí polévka, ale dalších sto druhů jídel z ryb. Hvězdou je karas, ale pečou zde i cejny, sumce na všechny možné způsoby, štiky a samozřejmě kapry.
Rybí festival v Budapešti si nenechal ujít ani spolupracovník Českého rozhlasu Gregor Martin Papucsek
Z jedné z pravlastí halászlé - z města Baja - přišel János Csibi, aby prý i Budapešťané ochutnali něco dobrého. Polévku vaří pouze z kapra, najednou dává do kotle rybu s cibulí, mletou paprikou a solí. Jinak nic jiného, až na závěr těstoviny jako zápalky, aby byla sytější.
Že je halászlé už nudné, János odmítá. Naopak, on by tuto polévku jedl ráno, k obědu i k večeři, protože je to prý nejlepší halászlé v Maďarsku.
U stánku s klobásami a párky mladík vysvětluje, že do rybí klobásy patří dva druhy ryby, sumec a kapr, jinak se dělá stejně jako vepřová.
O stánek dál připravuje András rybí pralinky ze čtyř druhů ryb. Maso naklade na těsto a zalije želatinou z tapioky. Nabízí i rybí škvarky.
Česká rodinka z Pardubic sem zabloudila cestou z lázní a chce ochutnat známé maďarské dobroty. Ryby odmítají, ale s úlevou zjišťují, že i tady mají langoše.