Ukrajinští demonstranti vyklidili kyjevskou radnici, na barikádách ale zůstávají

Několik tisíc Ukrajinců se sešlo na už tradičním nedělním shromáždění na kyjevském náměstí Nezávislosti. Protesty pokračují i přesto, že aktivisté v noci na dnešek vyklidili budovu kyjevské radnice. Barikády v ulicích zůstávají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti vyklidili v Kyjevě radnici

Demonstranti vyklidili v Kyjevě radnici | Zdroj: Reuters

„Sníh taje, a proto přivážíme písek, pytlujeme ho a zpevňujeme tím barikády. Policejní jednotky Berkut totiž na druhé straně zůstávají, uvolníme ale průjezd pro auta,“ popsal ukrajinskému 5. kanálu momentální situaci jeden z obránců barikády nedaleko úřadu vlády.

Z budovy kyjevské radnice aktivisté už odešli a celý palác po sobě vzorně uklidili. „Vůči nikomu nevznášíme žádné materiální ani morální nároky, radnice je v pořádku,“ potvrdil úřadující kyjevský starosta Volodymyr Makejenko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Kyjevě informuje zpravodaj Martin Dorazín

Několik minut po předání ale do budovy vtrhla skupina lidí v maskách a vydrancovala kanceláře v šestém patře včetně účtárny. O koho šlo, není jasné.

Kyjevská radnice je na strategickém místě, v těsné blízkosti Majdanu, tedy náměstí Nezávislosti. V budově sídlil jeden ze štábů protestu.

Demonstranti se stále odmítají vzdát Ukrajinského domu, Říjnového paláce a budovy Odborových svazů, kde je hlavní sídlo protestů.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme