Tomáš Berdych vyhrál turnaj v Rotterdamu, v žebříčku bude šestý

Tomáš Berdych získal deváté turnajové vítězství své kariéry. Ve finále porazil Chorvata Čiliče 6:4 a 6:2. Díky turnaji, na který původně neměl jet, se nyní posune na šesté místo v žebříčku ATP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych po vítězství na turnaji v Rotterdamu

Tomáš Berdych po vítězství na turnaji v Rotterdamu | Zdroj: Reuters

„Vložil jsem tam turnaj v Rotterdamu ze Série 500, tam je opravdu spousta bodů a ty by se na konci roku mohly hodit,“ říkal Tomáš Berdych Radiožurnálu ještě v době, kdy netušil, kolik těch bodů nakonec bude.

Díky vyhranému turnaji jich má teď 4950 a to českého tenistu posune na šestou pozici v žebříčku ATP, jen 10 bodů za pátého Argentince Juana Martína Del Potra.

Uhrané semifinále grandslamu v Melbourne a aktuální titul z Rotterdamu dělá z Tomáše Berdycha nejúspěšnějšího tenistu úvodu roku po Švýcaru Stanislasi Wawrinkovi a Španělu Rafaelu Nadalovi.

Když Tomáš Berdych mluvil o tom, že by se body na konci mohli hodit, myslel tím na další účast na Turnaji mistrů v Londýně. Český tenista se tam kvalifikoval v předchozích čtyřech letech, a dostat se tam popáté je jedním z největších individuálních cílů sezony.

Chce zpět na páté místo

Už teď udělal pořádně dlouhý krok zpátky k celkovému světovému pořadí, které je dalším zájmem Tomáše Berdycha. „Ne že bych si nechával cíle na grandslamy, ale byl jsem pátý a pořád si myslím, že tam je o co hrát,“ vidí český tenista na žebříčku.

„Když se mi povedlo to páté místo udělat, bylo by o to hezčí na něm na konci roku skončit. To je další cíl a o to je to lepší, když sezona běží a daří se mu, tak je daleko víc chuti,“ přiznává Tomáš Berdych.

Česká tenisová jednička teď rozhodně nemůže mít špatný pocit ze své hry. Naopak bude dělat všechno proto, aby svou výkonnost na současné úrovni podržela i pro další důležité turnaje. Takže teď po úspěchu v Rotterdamu jistě zapřemýšlí i nad dalším programem pro nejbližší období.

Možná nepojede do Marseille

„Mám tam turnaj v Marseille, kde jsem hrál finále, ale na druhou stranu je z té nejmenší kategorie. To je asi jediný otazník. Pak mě čeká Dubaj, kde mám finále a pak už do USA, Indian Wells, Miami," nastiňuje tenista další program.

Turnajům v USA přikládá Berdych velkou váhu. „To jsou obrovské turnaje, které jsou hodně důležité. Nejhlavnější cíl je být na tohle připravený a to, co bude předtím, musím řešit ze dne na den,“ naznačoval Tomáš Berdych, že by v případě úspěchu v Rotterdamu by nemusel plýtvat silami.

Je logické, že se bude snažit být fit pro větší podniky, kde se dá získat mnohem víc bodů. Ona se totiž českému tenistovi v této sezoně naskýtá dobrá příležitost reálně bojovat i o třetí pozici na žebříčku, protože situace za Rafaelem Nadalem a druhým Novakem Djokovićem je velmi vyrovnaná.

Tenista Berdych postoupil na turnaji v Rotterdamu do finále

Číst článek

A mezi jednotlivými hráči včetně Tomáše Berdycha už nejsou rozhodně tak velké odstupy jako v případě dvou nejlepších hráčů:

„Teď se to trošku rozmělnilo. I to je dobře, je to pozitivní bod. Pořád je o co hrát, sice tam jsou nějaké rozdíly, ale ty se můžou rychle smazat, když člověk bude hrát dobře. To je to, o čem to je,“ těší Tomáše Berdycha, který si teď svou pozici na žebříčku po turnaji v Rotterdamu vylepšil.

Být třetí nebo čtvrtý je totiž něco úplně jiného ve srovnání s umístěním od 5. do 8. místa na žebříčku, protože to zároveň znamená vyhnout se ve čtvrtfinále velkých turnajů těm úplně nejlepším. A grandslamový titul, to je pochopitelně sen, který bude Tomáše Berdycha stále hnát dopředu:

„To je pořád něco tak vzdáleného. Cesta k tomu nevede jenom tím, že o tom člověk mluví. Musí to poskládat, musí mít za sebou výsledky a musí to mít nahrané,“ uvědomuje si nejlepší český tenista.

V polovině února roku 2014 je ještě předčasné cokoli hodnotit, ale rozehráno to má zatím Tomáš Berdych výtečně.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme