Ondřej Bank se v přímém přenosu mění na sjezdaře, soupeří s nejlepšími

Ondřej Bank na olympijských hrách překvapuje fanoušky i soupeře. Po skvělém výkonu v superkombinačním sjezdu skončil devátý i v superobřím slalomu, který téměř vůbec netrénoval. I dál se hodlá věnovat hlavně rychlostním disciplínám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Bank na trati superobřího slalomu, ve kterém skončil devátý

Ondřej Bank na trati superobřího slalomu, ve kterém skončil devátý | Zdroj: ČTK

Ondřeji, zajel jste s přehledem nejlepší český výsledek v olympijské historii v superobřím slalomu. Jak se vám to povedlo dva dny po vyčerpávající kombinaci?

Právě, že jsem na to moc nemyslel a měl jsem docela čistou hlavu. Když jsem viděl, jak zajel Honza Hudec, se kterým jsme si dělali prohlídku a dával mi report, tak jsem věděl, že se dá zajet dobře. Trošku jsem přemýšlel, že bych mohl udělat nějaké velké překvapení. To se nepovedlo, ale deváté místo je super.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Ondřejem Bankem pořídil Jan Kaliba

Kolik jste toho v letošní sezoně natrénoval a nazávodil v super-G?

Letos to byla právě taková opomíjená disciplína, protože jsme veškerou energii dávali do sjezdových lyží a sjezdového tréninku, což je trošku podobné, ale není to úplně to samé. Ve sjezdu jsou v trati oficiální tréninky a v super-G je jenom prohlídka a jízda. Pořád jsem říkal servisákovi, ať na super-G lyže kašle a dělá sjezdky, protože jsem to chtěl všechno ladit na kombinaci. Bylo to překvapení. Máme staré lyže, které někdo vrátil a my jsme je dostali po něm, takže je to skvělé překvapení a hlavně mě těší odstup od medaile od prvního místa.

Ondřej Bank opět útočí na medaili. Po prvním kole obřího slalomu je druhý

Číst článek

Byl jste 44 setin za medailí. Pomohlo by vám tu ztrátu srazit, kdybyste startoval, podobně jako v superkombinačním sjezdu, hned na začátku na tvrdší trati?

Těch kdyby je tam strašně moc, ale v tomhle vedru to ve spodní části mohlo hrát roli. Ale těch věcí, které tam nebyly dokonalé, bylo hodně. Když jsem vynechal super-G ve Val Gardeně nebo v Alta Badii, Honza Hudec mi říkal: "Proč to nejedeš? Vždyť je to přímo pro tebe." Co se týče té disciplíny, tak by mi to mělo vyhovovat nejvíc. Jsem dobrý obřákář a zároveň se nebojím rychlosti, což je přesně to, co je v super-G potřeba.

Jak se vám povedlo odplavit zklamání po superkombinaci? Je tohle součást toho odplavování? Náplast?

Byl jsem trošku naštvaný a včera jsem se asi do čtyř hodin odpoledne ještě rozhodoval, jestli to vůbec pojedu, protože jsem si chtěl odpočinout na obřák. Jel jsem hodně s čistou hlavou, a když jsem viděl, jak třeba Weibrecht s dvacet devítkou skočil na druhé místo, tak bylo vidět, že trať ještě drží a začal jsem to brát vážně. Povedl se moc pěkný výsledek a to mi docela pomohlo.

Bank dojel v olympijském super-G devátý, vyhrál Jansrud

Číst článek

Bude z vás teď sjezdař? Budete se na to soustředit výhradně? Tady držíte krok s nejlepšími v rychlostních disciplínách.

Jsme svědky live přerodu na sjezdaře, ale to je spíš tím, že člověk v těch letech není tak ohebný a mrštný, jako býval ve dvaceti. Je to takový přirozený vývoj většiny sjezdařů. Tím směrem to asi směřuje.

Při příštích olympijských hrách vám bude 37 a to je přibližně věk, ve kterém Cuche nebo Miller uměli nebo umějí porážet skoro všechny. Myslíte až takhle?

Nikdy neříkej nikdy, ale myslím, že je to hodně nepravděpodobné. Lyžování mám rád, ale chtěl bych si ho užívat i z jiné strany. Třeba freeride nebo nějakou víc pohodičku. To bych musel vyhrávat každý závod, abych vydržel až do olympiády.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme