Britskou cenu BAFTA pro nejlepší film získalo drama 12 let v řetězech

Otrokářské drama 12 let v řetězech britského režiséra Steva McQueena dostalo cenu Britské akademie filmové a televizní tvorby (BAFTA) pro nejlepší film roku. Představitel hlavní role Chiwetel Ejiofor si odnesl ocenění pro nejlepšího herce v hlavní roli. Cenu pro nejlepší herečku získala Cate Blanchettová, v kategorii nejlepší režie bodoval Alfonso Cuarón s vesmírným thrillerem Gravitace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chiwetel Ejiofor  získal cenu BAFTA  pro nejlepšího herce v hlavní roli  (12 let v řetězech)

Chiwetel Ejiofor získal cenu BAFTA pro nejlepšího herce v hlavní roli (12 let v řetězech) | Zdroj: Reuters

Chiwetel Ejiofor ve snímku 12 let v řetězech z doby před americkou občanskou válkou ztvárnil původně svobodného černocha, který byl unesen a prodán do otroctví. Šestatřicetiletý britský herec při předávání cen poděkoval režisérovi snímku za to, že příběh přenesl na filmové plátno.

"Je to tvoje. Nechám si to - tak hodný jsem chlapík - ale je to tvoje," prohlásil během slavnostního ceremoniálu v Londýně Ejiofor.

Cate Blanchettová si odnesla ocenění za výkon ve snímku Jasmíniny slzy. Cenu věnovala herci Philipu Seymouru Hoffmanovi, který zemřel dříve tento měsíc, patrně po předávkování drogami.

Režisér Gravitace Alfonso Cuaron (vlevo) s producentem Davidem Heymanem měli důvod k radosti | Foto: Reuters

Nejvíce nominací na letošní ceny BAFTA sklidil thriller Gravitace s oscarovými herci Sandrou Bullocková a Georgem Clooneym v hlavní roli. Z 11 šancí jich dnes proměnil šest; kromě ceny za nejlepší režii vyhrál v kategoriích nejlepší zvuk, hudba, kamera, vizuální efekty.

Britské ceny BAFTA v posledních dvou letech předpověděly vítěze amerických Oscarů. Rozdílení cen v Londýně tak může napovědět i výsledek blížícího se zámořského klání. Drama 12 let v řetězech získalo devět nominací na Oscary, Gravitace, stejně jako snímek Špinavý trik, ještě o jednu více.

ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme