Dřív Kiska půjčoval peníze, dnes je filantrop a chce být slovenským prezidentem

Za necelý měsíc budou Slováci vybírat nového prezidenta. Donedávna to vypadalo, že volby jsou jasnou záležitostí jednoho kandidáta – současného premiéra Roberta Fica – poslední průzkumy však naznačují, že by druhé volební kolo mohlo být nečekaně těsné. Vážným konkurentem Fica by mohl být Andrej Kiska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovensko, prezidentská kampaň. Na billboardu kandidát Andrej Kiska

Slovensko, prezidentská kampaň. Na billboardu kandidát Andrej Kiska | Foto: Vojtěch Berger

Topoľčany jsou rodištěm Roberta Fica, desítky lidí, kteří tam nedávno zaplnili sál kulturního domu, si však přišli poslechnout někoho jiného.

Na pódiu řeční padesátník v ležérním saku. Vystupuje nenuceně a spoustě lidem mluví z duše.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kandidáta na slovenského prezidenta Andreje Kisku přiblížil zpravodaj ČRo na Slovensku Vojtěch Berger

„Je pravda, že naše Slovensko stagnuje, naše společnost stagnuje, mladí lidé chtějí odejít. Problémem naší země je špatně fungující ekonomika a špatně nastavené podmínky pro ty, kteří pracovní místa vytvářejí,“ říká Andrej Kiska.

Kiska je jedním z kandidátů na post budoucího slovenského prezidenta. Lidé, kteří na jeho mítink přišli, na něm oceňují charakter a inteligenci a čekají, že se mu v případě úspěchu ve volbách podaří zlepšit politickou kulturu na Slovensku.

V boji o prezidentský úřad však bude mít Kiska velkého konkurenta. Favoritem je již zmiňovaný Robert Fico. I on umí velmi dobře mluvit lidem z duše, ne náhodou je už léta nejpopulárnějším politikem na Slovensku. V Topoľčanech v posledních parlamentních volbách válcoval všechny soupeře.

Příběhy obou mužů se hodně liší. Právník Robert Fico vstoupil koncem 80. let do komunistické strany a po převratu se stal kariérním politikem. Andrej Kiska je v politice nováčkem.

I když to jeho kritici označují za handicap, Kiska sám to vidí jako přednost.

Andrej Kiska, úspěšný slovenský podnikatel a filantrop | Foto: Prokop Havel

Po revoluci začal Kiska podnikat a ještě později založil charitativní projekt Dobrý anděl. Ten finančně pomáhá rodinám, kde dítě nebo jeden z rodičů trpí vážnou nemocí.

„Já jsem se před osmi lety – když jsem své společnosti prodal – rozhodl, že zbytek života budu věnovat tomu, co je podle mě nejdůležitější, to je pomoc druhým. A teď je tu tato snaha pomoci změnit naše Slovensko shora,“ podotýká Kiska.

Firmy, které Andrej Kiska prodal, byly splátkové společnosti. Právě na to budou Kiskovi kritici těsně před volbami útočit. Obviňují ho, že posílal dlužníky neschopné splácet do exekucí, a označují ho bezmála za lichváře. On sám to odmítá, s každým dlužníkem se prý dokázal domluvit.

Na prodeji firem každopádně vydělal tolik peněz, že se chce vzdát prezidentského platu, pokud by volby vyhrál, a věnovat ho potřebným. Sám Kiska odhaduje hodnotu svého majetku na šest až sedm milionů eur, tedy až 190 milionů korun.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme