V Orlickém Záhoří vyroste nový skiareál. Stavět se začne ještě letos

V obci Orlické Záhoří v Orlických horách se letos začne stavět nový skiareál. Podle plánů bude v centru 1600 metrů dlouhá sjezdovka a také lanová dráha o délce 1450 metrů, která by měla umět za hodinu přepravit až 1850 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžaři v Krkonoších, skiareál Herlíkovice

Lyžaři v Krkonoších, skiareál Herlíkovice | Foto: Simona Bartošová

„Počítáme, že by to měla být minimálně čtyřsedačka, ale pokud by to byla šestisedačka, byli bychom rádi,“ říká starosta Vojtěch Špinler (zvolený za SNK ED).

Lanovka povede na hřeben hor, takže plány areálu počítají také s parkovištěm pro běžkaře.

Provozovat skiareál bude Orlické Záhoří samo, respektive společnost, kterou založilo a stoprocentně vlastní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stavbě chystaného skiareálu v Orlickém Záhoří natáčela redaktorka Kristýna Štanderová

Výstavba areálu se odkládala kvůli sporu s majitelem jednoho z pozemků, který se odvolával proti územnímu rozhodnutí. Radnice kvůli tomu přišla i o možnost až šedesátiprocentního pokrytí nákladů z dotací.

Teď bude centrum za přibližně 120 milionů budovat zřejmě z úvěru. Vedení obce však předpokládá, že právě vypsané výběrové řízení srazí cenu zhruba o třetinu.

Orlické Záhoří leží v polovině cesty z Deštného do Říček v Orlických horách. Do nejbližšího většího skicentra, kde mají zasněžované sjezdovky, je to 15 kilometrů.

Vedení obce předpokládá, že skiareál budou plnit především Poláci z nedalekých dvou větších měst. Až bude areál v provozu, podpoří turistický ruch, i místní podnikatele.

„Kvůli tomu tady jsem, jinak bych tady na Záhoří nebyl,“ podotýká majitel hotelu Kunštát Petr Polák.

Také paní Anna, která v Orlickém Záhoří provozuje obchod s potravinami, je přesvědčená, že skicentrum bude pro malou obec přínosem. „Určitě to pomůže jak na práci, tak i na ten obchod,“ říká.

Projekt by měl také zlepšit vysokou nezaměstnanost v obci. Podle starosty Špinlera jen samotný skiareál v sezóně zaměstná minimálně 20 lidí.

„Počítáme, že to budou i další zaměstnanci, kteří budou navázaní na ten skiareál – někdo musí vyhrnout parkoviště, někdo musí prodávat vstupenky, někdo tam musí uklízet, samozřejmě jsou tam strojníci, to jsou třeba tři, čtyři lidi na směnu, musí tam být náčelník lanovky, musí tam být elektrikář. A to se počítá na jednu směnu, a to se točí. Další lidi musí obsluhovat zasněžování, někdo musí jezdit s rolbami a tak dál,“ vypočítává starosta.

Skicentrum začne stavět ještě letos, jestli bude hotové ještě tento rok, zatím není jasné.


Zvětšit mapu

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme