Sběr stop i analýza drog trvá dlouho, vyvrací policejní technici TV seriály

Usvědčit pachatele trestného činu není podle policejních techniků tak rychlé jako v televizních seriálech. Rozhodně se jim podle otisku prstu za několik vteřin na monitoru počítače neobjeví fotografie a adresa podezřelého. Jen samotné sbírání stop třeba z oblečení zavražděného člověka může trvat i celý den, takže ani genetické výsledky nejsou za pár minut. Policejní technici v Ústí nad Labem mají práce nad hlavu - dělají rozbory a posudky pro celé severní Čechy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímání a porovnávání otisků prstů a dlaní

Snímání a porovnávání otisků prstů a dlaní | Foto: Policie ČR

Každý otisk prstu nebo dlaně možného pachatele porovnává Jan Vrba s více než 650 tisíci vzorky v databázi.

„Nevyhodí mi hned pachatele se jménem, ale 20 nejpodobnějších otisků. Potom musím každý otisk znovu proti sobě porovnat,“ popisuje.

„Tady, kde je stopička celkem pěkná, zjistím komu otisk patří víceméně okamžitě. Je to časově omezené jen rychlostí softwaru. Podle čísla si zjistím jméno, vytáhnu si ve sbírce kartu a pod komparačním přístrojem ho ještě jednou porovnám. Teprve pak tuto informaci předávám kriminalistům, kteří s ní dál pracují,“ dodává Vrba.

Přehrát

00:00 / 00:00

S policejními techniky v Ústí nad Labem natáčela Gabriela Hauptvogelová

Jen loni takto policejní technici v Ústí nad Labem našli přes tisíc pachatelů, což je nejvíce v celé republice. Kriminalistům také pomáhají genetické testy.

„Kdybych teď dostala stopu a byl by to jeden jediný otěr, tak mi analýza trvá 6 až 8 hodin. My tady ale takto pracovat nemůžeme, a pracujeme proto v sériích. Když už se dělají rychlovky, tak to jsou většinou stopy zajištěné při nějaké násilné trestné činnosti, nejčastěji vraždě.“

„To většinou chodí i několik pytlů - je to spousta oděvních svršků a předmětných stop, a tam trvá třeba jenom ohledání celý den,“ vyvrací Petra Pacholíková mýtus z televizních seriálů. Za jeden den zkrátka není možné jen podle biologických stop určit pachatele vraždy.

Policejní technici dostávají konopí na analýzy v pytlích | Foto: Jan Bachorík

Na severu Čech řeší policisté také hodně případů spojených s drogami. „V pytlích je konopí. Většinou nám přijde v takovéto podobě, jak ho kriminalisté sklidili. Buď jsou to celé rostliny, listy nebo už jen nalámané vrcholíky, a my je musíme mechanicky zpracovat na prášek.“

„Ten se pak na hodinu hodí do ultrazvuku, aby se chemikálie vyextrahovala. Pak dá do plynového chromatografu, který nám řekne, kolik je tam psychotropní látky delta 9 THC,“ říká Tomáš Brůha z krajského ředitelství policie.

Ani tady nejsou informace z televizních seriálů o rychlosti vyšetřování pravdivé. Proces trvá poměrně dlouho. „Analýza konopí trvá tři až čtyři dny, podle materiálu,“ upřesňuje.

Konopí se policistům z pytlů zatím nikdy neztratilo. „Ne, to se nemůže ztratit, to by byl malér!,“ uzavírá se smíchem Brůha.

Gabriela Hauptvogelová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme