Pražský magistrát chce postavit památník Václava Havla. Stát by mohl třeba na Kampě

Praha zřejmě vybuduje pamětní místo věnované někdejšímu prezidentovi Václavu Havlovi, takzvané Havel's Place. Mělo by se jednat o prostor určený k setkávání a dialogu. Památník by mohl být hotový už letos v květnu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dagmar Havlová slavnostně otevírá památník

Dagmar Havlová slavnostně otevírá památník | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

Výstavbu navrhla Knihovna Václava Havla a magistrát její záměr podpořil. Město ovšem vhodnou lokalitu teprve hledá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystaný projekt se zajímala redaktorka Zuzana Vlčková

„Praha je město, které si Václava Havla a jeho jméno hýčkala vždycky nejvíc. Místa, kde by mohl stát, jsou v současné době v diskuzi. Uvažuje se například o umístění na Kampě na Malé Straně,“ přiblížil primátor Tomáš Hudeček z TOP 09. Praha je podle něj ochotná uhradit potřebných asi 230 tisíc korun.

Podobná vzpomínková místa už vznikla ve Washingtonu, Dublinu i Barceloně. Památník, jehož autorem je architekt a designér Bořek Šípek, sestává ze dvou židlí spojených stolkem. A přesně tak by mělo vypadat i pražské Havel's Place.

„Bylo to vlastně původně vymyšleno pro Georgetownskou univerzitu ve Washingtonu, kde se měla zasazovat lípa na památku Václav Havla. Tehdy velvyslanec Gandalovič v rozhovoru s Bořkem Šípkem vymysleli, že by se pod to umístila lavička. Pak z toho vzniklo takové sezení dvou křesílek, uprostřed je stůl a ze středu stolu vyrůstá lípa,“ popsala ředitelka Knihovny Václava Havla Marta Smolíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Památník i výběr vhodného místa v Praze představila ředitelka Knihovny Václava Havla Marta Smolíková

Hlavním cílem prý bylo vytvořit věc stejně civilní a přátelskou, jako byl Václav Havel. „Důležité je, že to není pomník, je to vzpomínka. Nemá to monumentální dimenzi, kterou většinou pomníky mají. Tohle je spíše jen skromná věc, která se dá použít,“ upozornil Šípek.

Dvě sedátka natočená směrem k sobě podle něj symbolizují to, co Václav Havel sám ctil, tedy dialog, konverzaci a otevřenost vůči druhým.

Památník Václava Havla | Foto: Lenka Kabrhelová

Zuzana Vlčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme