Ministryně Válková kritizuje ředitele Vězeňské služby. Zneužil prý pracovní poradu

Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal se sešel se všemi šéfy věznic. Chtěl jim říct svůj pohled na to, proč se ho ministryně spravedlnosti Helena Válková z hnutí ANO rozhodla odvolat. Podle ministryně tím ale zneužil pracovní poradu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 5,1,2014, Helena Válková

Poslanecká sněmovna 5,1,2014, Helena Válková | Foto: Filip Jandourek

Válková na jednání dorazila nečekaně, o poradě se dozvěděla náhodou. Po pár minutách ovšem zase odešla. Podobné mimořádné schůzky by se podle ní měly svolávat jen ve vážných situacích.

„Nepovažuji takový postup za vhodný. Je to zneužití pracovní porady, respektive formy porad k těmto účelům. Nemyslím si, že by se tímto způsobem měly zveřejňovat výsledky nebo průběh správního řízení, které v současné době probíhá, protože správní řízení je neveřejné,“ vysvětlila Českému rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O schůzku se zajímala i redaktorka Veronika Hlaváčová

Dohnal se podle svých slov ke svolání mimořádné celorepublikové porady rozhodl, protože mu jednotliví šéfové věznic volali a chtěli znát podrobnosti o zahájeném řízení o jeho odvolání.

„To je čistě v pravomoci generálního ředitele. A jelikož jsem a cítil a vnímal, že je Vězeňská služba rozkolísaná, že informace, které proudí éterem, jsou všelijaké, považoval jsem za důležité situaci objasnit a sdělit zastávané stanovisko,“ obhajuje setkání Dohnal.

Na schůzi odmítl důvody, které Válková uvedla, tedy že bránil auditům a vedl špatně Vězeňskou službu. Jde podle něj jen o záminky. Dodal, že ze strany šéfů věznic cítí obrovskou podporu.

Vězeňská služba je ozbrojený bezpečnostní sbor, který zajišťuje především výkon trestu odnětí svobody, vazby a zabezpečovací detence. Řídí ji generální ředitel, kterého jmenuje a odvolává ministr spravedlnosti. Ředitel ministrovi odpovídá za činnost Vězeňské služby.

Dnes odpoledne se s generálním ředitelem Vězeňské služby sejde i premiér Bohuslav Sobotka. Dohnal mu chce prozradit údajně pravé důvody svého chystaného odvolání. Podrobnosti má ale předsedovi vlády sdělit i ministryně Válková.

Ta zahájila řízení o odvolání Petra Dohnala z funkce minulý pátek. Důvodem je nespokojenost s přístupem vedení Vězeňské služby k zajištění kontroly, kterou tam ministryně nařídila.

Premiér Sobotka doufá, že si ministryně odvolání Dohnala dostatečně rozmyslela. Včera v České televizi řekl, že chce slyšet konkrétní důvody. Nedovede si prý představit, že by se opakovala podobná situace jako se dvěma policejními prezidenty.

Dohnal chce v souvislosti s chystaným odvoláním podat trestní oznámení pro pomluvu. Odmítá, že by se nařízené kontrole bránil. Ministerstvu prý naopak nabídl maximální součinnost.

Dohnal je šéfem Vězeňské služby od prosince 2012, jmenoval ho exministr Pavel Blažek z ODS. Ve funkci nahradil Jiřího Treglera, kterému předtím dělal náměstka.

krw, Petra Hosenseidlová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme