Olympijské zlato přináší sportovci řadu povinností. Hlavně těch mediálních

Snem každého sportovce a vrcholem jeho kariéry je bezesporu zlatá olympijská medaile. Ve chvíli, kdy se toto přání vyplní, přichází obrovská radost. Spolu s vítězstvím se ale nastává také řada povinností, více či méně příjemných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková (uprostřed) mezi Kanaďankou Dominique Maltaisovou (vpravo) a Francouzskou Chloe Trespeuchovou (vlevo)

Česká olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková (uprostřed) mezi Kanaďankou Dominique Maltaisovou (vpravo) a Francouzskou Chloe Trespeuchovou (vlevo) | Zdroj: Reuters

V televizi vidíme bouřlivé ovace a objímání, dojetí, slzy, emoce. Pár minut po konci závodu a prvotní radosti ze zisku zlaté medaile však už sportovce doslova „vcucne“ olympijská mašinérie a čeká ho série nevyhnutelných povinností.

Květinový ceremoniál pro diváky přímo na sportovišti je asi tou nejpříjemnější součástí. Pak následuje kolečko desítek, ne-li stovek rozhovorů pro novináře z celého světa. V takzvané mixzóně, kde se prolíná svět sportovců a médií, může vítěz strávit klidně i hodinu.

A vyzkoušela si to i zlatá Eva Samková. „Já si vždycky říkám, že mě to štve, ale když už pak ‚rozhovoruju‘, tak je to docela v pohodě. Jde jen o to dokopání se k tomu. Ale nejsem zrovna typ, který by vyhledával rozhovory a světla reflektorů. Nepotřebuju být slavná,“ trvdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se změní život olympijského vítěze v hektických dnech po zlatém závodě, popsal zvláštní zpravodaj ČRo v Soči Petr Vavrouška

Olympijský vítěz si v prvních dnech od novinářů takřka neodpočine, protože ho pronásledují nepřetržitě. Desítky rozhovorů rozdává i po slavnostním večerním ceremoniálu předávání medailí, kdy musí projít novinářskou uličkou.

Do svých show ho zvou televize i rádia, musí se také ukázat u sponzorů. Je to opravdu velmi unavující, potvrzuje i olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová:

„Když si vzpomenu na nekonečné rozhovory, které jsem vedla v Turíně po zlaté třicítce, tak už jsem se tak těšila, abych si mohla dát třeba skleničku šampaňského a sednout si se svými nejbližšími. A ta řada lidí, kteří se se mnou chtěli vyfotit, byla opravdu nekonečná. Tam už je to občas malinko protivné."

Přesto i sportovci mají na olympijských hrách možnost dostat se na různé disciplíny jako diváci. Na stadionech a sportovištích jsou pro ně vyhrazeny speciální sektory. Nemusejí si samozřejmě kupovat lístky, jen si objednají vstup hlavně na některé velmi žádané sportovní akce.

Většinou patří k těm nejhlasitějším fanouškům a je vidět, že jednotlivé národy se navzájem velmi podporují. Třeba i na zápasech českého hokejového týmu je v hledišti hodně českých sportovců, kteří mají zrovna v tu chvíli volno.

Petr Vavrouška, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme