Kamenná deska připomíná v Kylešovicích tamního rodáka Josefa Davida

Kruhový objezd v Opavě-Kylešovicích má ode dneška novou výzdobu - zbrusu novou kamennou desku, která připomíná téměř zapomenutého rodáka Josefa Davida. Meziválečný politik a legionář se narodil v Kylešovicích přesně před 130 lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolní náměstí v Opavě

Dolní náměstí v Opavě | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Tomáš David, vnuk Josefa Davida, v pozadí pěvecký sbor se starými slezskými písněmi a to všechno vedle pobočky silniční správy v Opavě-Kylešovicích. Tak to vypadá, když se na historická jména nezapomíná.

„To zdůrazňoval celý život všem, že on je kylešovický rodák, potom teda byl ze Slezska. Když to řeknu takhle, místní možná nebudou nejraději, ale prostě byl z Kylešovic. To jsem slyšel každý den a všem návštěvám, co já pamatuju, to zdůrazňoval,“ říká s úsměvem Tomáš David.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odhalení památníku Josefa Davida přihlížel v Kylešovicích reportér Martin Knitl

Josefa Davida znal každý jako Jožu. Narodil se v Opavě přesně před 130 lety, ale pak prožil zbytek života v náruči politiky a legionářů. Ani uprostřed válečného běsnění nezapomněl na své kořeny. Jeho vnuk si to pamatuje dodnes.

„Když přišla návštěva, tak mě při večeři poslal pro šufánek. Což Pražáci nikdo neví, co to je,“ dodává Tomáš David.

Davidův památník není zdaleka prvním, který v Opavě prosadil a zajistil Jaroslav Burda. Jak zdůrazňuje, paměť je příliš děravá a malá pietní místa jsou potřeba. I proto, že dnes už jen málokdo ví, po kom se v Opavě jmenuje ulice Joži Davida.

„Z našeho regionu je to jeden z nejvýznamnějších politiků. Ale on nebyl jen politiky, byl takový dobrý duch, což je možná i víc než ten politik. Byl to člověk velice zkušený a prý byl sice pragmatik, ale velice milý a hodný pragmatik,“ vyzdvihuje Jaroslav Burda.

Dopravní policisté by s tím asi nesouhlasili, ale až pojedete po jižním obchvatu a na kruhovém objezdu přibrzdíte, uvidíte, jak takové symbolické nezapomenutí vypadá.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme