Za povolení černé stavby dostal frýdeckomístecký úředník podmíněný trest

Soud rozhodl o první z kauz, v níž figurují úředníci a politici magistrátu ve Frýdku-Místku. Vedoucí tamního stavebního úřadu Jan Martyčák dostal podmínku za to, že v rozporu se zákonem povolil stavbu autosalonu na okraji města. Naprosto přitom pominul sousední vlastníky parcel. Jeho podřízená byla obžaloby zproštěna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Autosalon Pronto Camper stojí u výpadovky směrem na Frýdland. Jeho část podle soudu byla postavena bez řádného územního a stavebního povolení.

Majitelka sousedního domu se stavbě pokoušela zabránit, ale marně:

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu sledovala Iva Havlíčková

„Přestože jsem upozorňovali pana Martyčáka, že se tam staví, stavba vlastně byla dokončena.“

Bydlení tam teď je podle ní je o mnoho horší: „Podstatně větší hluk, rozbrušování nějakých předmětů, prach. K bydlení je to absolutně nevhodné.“

Jan Martyčák, vedoucí stavebního úřadu ve Frýdku-Místku, byl původně souzen za to, že ve městě a okolí povolil tři černé stavby, nakonec ho soud uznal vinným jen za umožnění vybudování této šedesát metrů dlouhé haly autosalonu.

„Nebudu se vyjadřovat. Zeptejte se obhájce,“ říká.

„V tuto chvíli je to tak, že dva skutky byly zproštěny, jeden byl odsouzen. Předpokládám, že se budeme odvolávat. Budeme to komentovat až bude pravomocný rozsudek. Očekávám, že to skončí u Nejvyššího soudu,“ dodává obhájce Jiří Kubala.

Kromě 18měsíční podmínky soud úředníkovi uložil i dvouletý zákaz činnosti. Státní žalobce Ladislav Hradil je s trestem spokojený, jednání úředníka je podle něj pro společnost škodlivé:

„Jeho praktiky byly naprosto v rozporu se státní správou a samosprávou 21. století. Je u něho naprostá absence rovného přístupu k účastníkům řízení. Nebo ve věcech, kdy byl podjatý, tak na to nereflektoval. To vyplynulo i z odposlechů. A proto jsem spokojený zejména s tím trestem zákazu činnosti na dva roky.“

Před soudem přitom zanedlouho stanou další zaměstnanci i radní frýdecko-místeckého magistrátu.

Obžalováno je jich celkem18, a to z manipulace s veřejnými zakázkami a neoprávněného zametání dopravních přestupků pod koberec.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme