Policie obvinila 16 firem a tři lidi kvůli údajným podvodům při zaměstnávání invalidů

Kriminalisté z Útvaru pro odhalovaní korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) obvinili 16 firem a tři osoby ze zneužívání příspěvků na zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Podle závěrů policie tím firmy způsobily škodu zhruba 600 milionů korun. Dnes to sdělil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chráněná dílna v Krupce zaměstnává dvacítku handicapovaných lidí

Chráněná dílna v Krupce zaměstnává dvacítku handicapovaných lidí | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Policie v tiskové zprávě uvedla, že trestní stíhání bylo zahájeno „v minulých dnech“. Škoda měla vzniknout v období od ledna 2008 do června 2012.

„Případ fungoval na principu, že obchodní společnosti měly formálně zaměstnávat co největší počet invalidních občanů s cílem získat od státu, zastoupeného příslušným úřadem práce, dotaci na každého zaměstnaného invalidního pracovníka,“ uvedl Ibehej.

Požadovaný příspěvek na jednoho pracovníka byl osm tisíc, přičemž invalidovi měla být zaměstnavatelem následně vyplacena mzda maximálně do dvou tisíc.

„Rozdíl po odečtení povinných odvodů na sociální a zdravotní pojištění pak obviněné fyzické a právnické osoby měly používat pro svoji potřebu. Z dosud provedeného šetření kriminalistů ÚOKFK vyplývá, že většina invalidních pracovníků nevykonávala vůbec žádnou práci, nebo objem jimi vykonané práce byl zcela minimální,“ dodal mluvčí.

Podle policie byly firmy, které postižené zaměstnávaly, založené pouze formálně a jejich zisk tvořily pouze příspěvky od státu.

„K měsíci červnu 2010 tento systém 16 vzájemně propojených obchodních společností, které ovládaly tři obviněné osoby, zaměstnával cca 4800 invalidů, přičemž jejich počet do června 2012 mohl narůst až k celkovému počtu 6500,“ uvedl Ibehej.

Obviněným hrozí pět až deset let

Třem lidem, kteří byli obviněni z dotačního podvodu, hrozí trest od pěti do deseti let vězení.

Policie uvedla, že v souvislosti s kauzou zajistila majetek v hodnotě zhruba 130 milionů korun, většinou šlo o nemovitosti.

Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy případ ukazuje na selhání státních orgánů. Chráněné dílny by prý navíc podle něj neměly působit jako zaměstnavatelé.

„Chráněné dílny by měly být určené spíš jako dílny, kde se ti lidé budou učit určité pracovní postupy, čili spíše jako rehabilitační práce, případně rekvalifikační práce. A pak by ti lidé standardně měli odcházet do normálních zaměstnání,“ poznamenal Krása.

ČTK, Český rozhlas, Zuzana Petráňová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme