Islamističtí ozbrojenci dali turistům v Egyptě ultimátum k opuštění země

Militantní islamisté vyzvali zahraniční turisty, aby do čtvrtka opustili Egypt. Kdo tak neučiní, bude čelit podobným útokům, jako byl nedělní sebevražedný atentát v turistickém autobusu v Tabě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egypt. Káhira v mlze

Egypt. Káhira v mlze | Zdroj: Reuters

Varování zveřejnila na sociálních sítích skupina Ansár Bajt al-Makdis, která se přihlásila také k nedávným útokům na egyptské policejní cíle. Konkrétně se ultimátum objevilo na jednom twitterovém účtu.

Podle blízkovýchodního zpravodaje Českého rozhlasu Štěpána Macháčka varování nelze brát na lehkou váhu:

„Samozřejmě můžeme diskutovat o věrohodnosti těchto sociálních médií, nicméně právě v souvislosti s touto ozbrojenou organizací už několikrát vyšlo najevo, že takovéto výhrůžky nebo informace, které se objevily třeba na Twitteru nebo Facebooku, se později ukázaly jako pravdivé.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O ultimátu egyptských islamistů turistům mluvil zpravodaj ČRo v Káhiře Štěpán Macháček

Nedělní útok v Tabě, při kterém zahynuli dva občané Jižní Koreje, byl prvním po devíti letech, který mířil na egyptské turistické cíle. A dnešní výhrůžky naznačují, že pro ozbrojené skupiny inspirované Al-Káidou se zahraniční turisté znovu stávají terčem.

Egyptský ministr turistiky proto už požádal vládu, aby zpřísnila bezpečnostní kontroly na silnicích a aby také například instalovala kamery na turisticky exponovaných místech.

Jakákoliv opatření ale těžko zabrání na sto procent ozbrojeným útokům, které jsou prováděny třeba jednotlivci. K útoku v Tabě totiž došlo i přesto, že autobus měl vojenský doprovod.

Černínský palác nedoporučuje individuální cesty po Sinaji

Na hrozbu už reagovala česká diplomacie. Ministerstvo zahraniční cesty do Egypta nedoporučuje.

„Nedoporučujeme individuální cestování po Sinajském poloostrově a výslovně varujeme před jakýmikoli cestami do severní části včetně turistického letoviska Taba,“ říká mluvčí úřadu David Frous.

V Egyptě je nyní podle odhadu Asociace cestovních kanceláří a agentur zhruba 1700 Čechů. Všichni jsou ale mimo oblast, kde islamistická skupina zaútočila. Český rozhlas mluvil s některými turisty, kteří se v následujících dnech na dovolenou do Egypta chystají. Strach nemají a cestu rušit nechtějí, protože jedou mimo nebezpečnou oblast.

České cestovní kanceláře zatím čekají na přesnější informace ohledně bezpečnostních rizik a zjišťují detaily. Zatím to ale vypadá, že žádný pobyt v oblasti útoků nemají naplánovaný.

Egypt | Foto: Český rozhlas

Štěpán Macháček, mta, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme